Navigation Menu

Οδικό ταξίδι Ελλάδα - Γερμανία

 Σήμερα θα μιλήσουμε για το ευρωπαϊκό ταξίδι Ελλάδα - Γερμανία και αντίστροφα.
Ένα ταξίδι σαν κι αυτό είναι πράγματα που οι άνθρωποι κάνουν μία φορά στην ζωή τους, εκτός βέβαια αν είσαι lol και έχεις συμμάχους στην τρέλα, όπως στην περίπτωσή μου δηλαδή. Οι ατελείωτοι δρόμοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.
Όσοι παρακολουθείτε το lolmoms.gr ξέρετε ότι έχω ζήσει στην Γερμανία και αυτή είναι μία ανάρτηση που σας χρωστάω εδώ και καιρό.
 Ένα ευρωπαϊκό ταξίδι είναι αναμφίβολα μια ωραία εμπειρία και η απόδειξη ότι ο κόσμος δεν είναι δα και τόσο μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι σε διάστημα 20 με 24άρων ωρών μπορεί να επισκεφθεί 7 χώρες.  
Αν σκέφτεστε να κάνετε ένα τέτοιο ταξίδι θα πρέπει αρχικά να εξοπλιστείτε με υπομονή καθώς τα χιλιόμετρα που θα διανύστε θα είναι περίπου 2500 και φυσικά το αυτοκίνητό σας να είναι έμπιστο και να φοράει ελαστικά εποχής.
Ένα GPS με ενημερωμένους χάρτες είναι άκρως απαραίτητο για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι.
Τα χαρτιά που θα χρειαστείτε είναι απλά η ταυτότητάς σας και για τα παιδιά το διαβατήριο. Το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να έχει πράσινη κάρτα δηλαδή διεθνές ασφάλιση   

Το ευρωπαϊκό οδικό ταξίδι μας αυτή τη φορά είχε αφετηρία του το Αννόβερο της Γερμανίας και προορισμός μας ήταν το λιμάνι  της Καβάλας.

from Germany to Greece


  Όπως βλέπετε στο χάρτη, οι διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι δύο. Το πρώτο πράγμα που θα σας απασχολήσει σε ένα τέτοιο ταξίδι είναι φυσικά η δαπάνη της βενζίνης.
 Στην διαδρομή Νο 1 οι χώρες που περνάτε είναι Γερμανία-Αυστρία-Σλοβενία-Κροατία-Σερβία-Σκόπια. Στις βαλκανικές χώρες η τιμή της βενζίνης είναι αρκετά φθηνότερη, παρόλα αυτά θα χρειαστεί να γεμίσετε το ντεπόζιτο περισσότερες φορές απ ότι στην διαδρομή Νο 2 οπότε το κόστος θα είναι το ίδιο.
Στην διαδρομή Νο 2 δηλαδή Γερμανία-Τσεχία-Σλοβακία-Ουγγαρία-Σερβία-Σκόπια και τέλος Ελλάδα θα συναντήσετε και ακριβότερα διόδια αλλά πολύ λιγότερα αριθμητικά απ΄ότι στην διαδρομή Νο 1.

Αν θέλετε την γνώμη μου σας προτείνω την διαδρομή Νο 2 γιατί είναι πιο ξεκούραστη, οι δρόμοι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, επίσης θα έχετε αρκετές επιλογές στάσεων για ξεκούραση. Όλα βέβαια εξαρτιούνται από τον προορισμό σας, αν για παράδειγμα πηγαίνετε από Ελλάδα-Μόναχο θα πρέπει φυσικά να διαλέξετε την πρώτη διαδρομή.

Με προορισμό την Ελλάδα όπως δείχνω και στην φωτογραφία παραπάνω ξεκινήσαμε από το Αννόβερο αργά το απόγευμα, φυσικά όχι τυχαία! Στόχος μας ήταν να διανύσουμε κατά την διάρκεια της νύχτας τις ασφαλείς κατά την γνώμη μας χώρες Γερμανία και Αυστρία ώστε να βρεθούμε στις Σλοβενία-Κροατία-Σερβία κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αν εσείς ξεκινήστε από Ελλάδα θα πρέπει να το κάνετε ανάποδα. Ξεκινήστε νωρίς τα ξημερώματα ώστε να έχετε φτάσει τουλάχιστο στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας μέχρι το βράδυ. Το Ζάγκρεμπ είναι το κατάλληλο μέρος αν σκέφτεστε να διανυκτερεύστε γιατί βρίσκετε στα μισά της διαδρομής και κάπου εκεί θα σας βρει η νύχτα. 
Προσωπικά εμείς δεν διανυκτερεύουμε ποτέ, όπως σας έχω ξαναπεί η αγάπη μας για τους δρόμους είναι ατελείωτη!!!

Στον δρόμο σας θα συναντήσετε αρκετά πρατήρια καυσίμων όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε καθώς διαθέτουν καφετέριες, εστιατόρια και φυσικά τουαλέτες. φροντίστε να έχετε κέρματα μαζί σας για τις τουαλέτες που δεν είναι δωρεάν.  
Στην πανέμορφη Αυστρία θα βρείτε ακόμη και παιδότοπους εντός των πρατηρίων. Σε κάθε ένα από αυτά που θα σταματάτε θα σας δίνουν και ένα χαρτάκι με έκπτωση για το επόμενο πρατήριο της ίδιας εταιρίας. Η έκπτωση είναι πολύ μικρή αλλά φυλάξτε το, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο και να μην έχετε ψιλά.
  Φίλοι συχνά με ρωτάνε πόσο κοστίζει ένα τέτοιο ταξίδι. Όπως καταλαβαίνεται κάτι τέτοιο εξαρτάται από την κατανάλωση του εκάστοτε αυτοκινήτου. Στην δική μας περίπτωση χρειάστηκε να γεμίσουμε το ντεπόζιτο 4 φορές δαπανώντας 170 ευρώ. 
Για να μπορέσετε κάπως να υπολογίσετε τι θα κάταναλώσει το δικό σας αυτοκίνητο θα πρέπει να σας πω πως το δικό μας έχει ντεπόζιτο πάρα πολύ μικρής χωρητικότητας και γεμίζει με μόλις 50 ευρώ.
Το αυτοκίνητο είναι 2000cc,μέτριας κατανάλωσης και η μέση ταχύτητά μας ήταν 120-140 χλμ/ώρα. 
Ίσως τα 170 ευρώ να ακούγονται λίγα αλλά μη ξεχνάτε πως και οι τιμές καυσίμων στις βαλκανικές χώρες είναι χαμηλότερες.
Ο δρόμος στο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι μια απέραντη ευθεία, ειδικός δεν είμαι αλλά νομίζω πως σε τέτοιους δρόμους τα αυτοκίνητα καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο.

Άλλα έξοδα που θα έχετε είναι τα διόδια και εδώ θα ήθελα λίγο την προσοχή σας.
Εκτός από τα συνηθισμένα διόδια που θα περνάτε με υπάλληλο στο κουβούκλιο θα πρέπει να αγοράζετε και ένα αυτοκόλλητο που θα κολλάτε στο παρμπριζ, κάτι σαν τέλη κυκλοφορίας δηλαδή. Πωλούνται στα σύνορα ή κοντά στα τελωνεία σε μαγαζάκια τύπου περίπτερα και σε βενζινάδικα. Ισχύουν για μία εβδομάδα.
Αυτό πρέπει να το προσέχετε κατά την είσοδό σας σε κάθε χώρα επειδή δεν είναι παντού τα ίδια.Ας τα δούμε λιγάκι αναλυτικά.

Διαδρομή Νο1

Σύνορα Γερμανία-Αυστρία
Οι χώρες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρα δεν υπάρχει τελωνείο. Εδώ θα πληρώσετε τα ακριβότερα τέλη γύρω στα 15 ευρώ. Προσέχουμε τα όρια ταχύτητας, υπάρχουν κάμερες παντού.
Κατά τα άλλα διασχίζοντας την Αυστρία θα διαπιστώσετε πως ο δημιουργός τούτου του κόσμου μάλλον είχε τα κέφια του. Καλαίσθητα σπιτάκια χτισμένα στην άκρη του δρόμου δένουν αρμονικά με χιονισμένα βουνά.
Προσωπικά αποκαλώ την Αυστρία χώρα των τούνελ, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της χώρας έχουν κατασκευαστεί πάρα πολλά τούνελ και ένα από αυτά είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. Το θέαμα είναι όμορφο αλλά συνάμα κουραστικό αν την διασχίσεις πρωί, οδηγείς μία στο σκοτάδι μια στο φως.Σύνορα Αυστρία-Σλοβενία
Οι χώρες επίσης είναι μέλη της Ε.Ε, δεν συναντάμε τελωνείο, αγοράζεται τέλη κυκλοφορίας από βενζινάδικα. Προς το παρών κρατούν το νόμισμά τους αλλά δέχονται και ευρώ. 
Η Σλοβενία είναι πολύ μικρή χώρα, θα χρειαστείτε σχεδόν μιάμιση ώρα για να την διασχίστε. Στην εικόνα παρακάτω βρισκόμαστε στα σύνορα Αυστρίας - Σλοβενίας κοντά στο Μάριμπορ και απέχουμε μόλις 135 χλμ από Ζάγκρεμπ, πρωτεύουσα της Κροατίας που είναι η επόμενη χώρα.
Ο δρόμος είναι καινούριος, ταχείας κυκλοφορίας και το τοπίο μονότονο καθώς περνάς εξωτερικά των πόλεων.
Παρατηρήστε την πινακίδα. Θα χρειαζόμασταν 10 χλμ επιπλέον αν επισκεπτόμασταν την Λουιμπιάνα απ ότι να φτάσουμε στο Ζάγκρεμπ.
Πρώην τελωνείο σύνορα Αυστρίας - Σλοβενίας 
Στάση για καφεδάκι...Χοροπηδάμε στους χιονόλακους
Σύνορα Σλοβενία-Κροατία
Συναντάμε τελωνείο. Με ελληνικές ξενόγλωσσες ταυτότητες περνάτε χωρίς κανένα πρόβλημα, τα παιδιά φυσικά χρειάζονται διαβατήριο και το αυτοκίνητό σας πράσινη κάρτα.
Η Κροατία είναι η χώρα με τα περισσότερα διόδια όπως είναι λογικό καθώς είναι η μεγαλύτερη χιλιομετρικά χώρα που θα διανύστε σε αυτό το ταξίδι. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πληρώνετε με κάρτα για να αποφύγετε να πάρετε τα ρέστα σας σε κούνα που είναι το νόμισμα της Κροατίας, μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ εύκολο να σας κλέψουν. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα μετρητά να θυμάστε πως η ισοτιμία είναι 1 ευρώ = 7.5 κούνα.
Τα καύσιμα και το φαγητό είναι πάμφθηνα, καφέ θα πείτε μόνο εσπρέσο δεν υπάρχει κάτι άλλο! (Να μην πω και εγώ τον πόνο μου που δεν πίνω εσπρέσο;)
Ο δρόμος είναι αρκετά καλός και ξεκούραστος στο μεγαλύτερο μέρος του, θα συναντήσετε και εδώ αρκετά βενζινάδικα με εστιατόριο πάνω στην εθνική. Στις  φωτογραφίες παρακάτω βλέπετε τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο ενός από αυτά. Αριστερά το παιδί που δεν κουράζετε ποτέ και δεξιά την μαμά (φάντασμα) μετά από 25 ώρες αϋπνίας!
Σύνορα Κροατία-Σερβία
Κατά την είσοδό μας στην Σερβία θα συναντήσουμε και πάλι τελωνείο, εξοπλιστείτε με υπομονή, οι νταλίκες σε αυτό το σημείο είναι πάρα πολλές και πολύ πιθανό να καθυστερήσετε.Αφού περάσετε τον έλεγχο θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα καρτελάκι διοδίων. Τα διόδια στην Σερβία δεν είναι όπως τα κλασικά που γνωρίζετε, από μακριά φαίνονται ίδια αλλά όταν φτάσετε θα διαπιστώσετε πως δεν υπάρχει υπάλληλος  αλλά ένα μηχάνημα που θα πρέπει να χτυπάτε το καρτελάκι σας, μοιάζει με αυτό χτυπάμε το εισιτήριο μας στο μετρό.
Αυτό ουσιαστικά μετράει όλη σας την διαδρομή και πληρώνετε στο τέλος.
Οι δρόμοι της Σερβίας είναι καινούριοι, ειλικρινά όμως δεν έχω βαρεθεί περισσότερο στη ζωή μου, όλος ο δρόμος μία απέραντη ευθεία που δεν έχει τίποτα να δεις.
 Η είσοδος μας όμως στο Βελιγράδι έρχεται να μας αποζημιώσει σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που περνάμε εξωτερικά των πόλεων εδώ θα περάσουμε μέσα από το Βελιγράδι.
Το Βελιγράδι βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Κροατία και αν ταξιδεύετε από Ελλάδα θα το δείτε μετά από περίπου 3 ώρες.Η δεύτερη μεγάλη πόλη που θα συναντήσετε στο δρόμο σας είναι η Νις. Αν ταξιδεύετε από Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα συναντήσετε καθώς βρίσκετε κοντά στα σύνορα των Σκοπίων, αν πάλι ταξιδεύετε προς Ελλάδα όπως εμείς, σε εκείνο το σημείο θα δείτε την πρώτη πινακίδα που θα γράφει Θεσσαλονίκη 420 klm (περίπου).
Από ή προς Ελλάδα θα πρέπει να προσέξτε το κομμάτι κοντά στα σύνορα με την fyrom.
Όπως προείπα το οδικό δίκτυο της Σερβίας είναι καινούριο, σε εκείνο το σημείο όμως εκτελούνται ακόμη έργα και εισέρχεστε στο παλιό οδικό δίκτυο που είναι γεμάτο στροφές.
Έργα γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως πχ ή οδοποίηση της Σερβίας με τα Σόφια  για αυτό λιγάκι περισσότερο εμπιστοσύνη στις πινακίδες και όχι στο gps σας μέχρι να προσπεράσετε τα έργα.Εστιατόριο στην Σερβία με εσωτερικό συντριβάνι ΚΑΙ σιδερώστρα...δεν ξέρω τι ακριβώς ζητάει εκεί αλλά είπα να σας την δείξω!!!


Σύνορα Σερβία - Σκόπια Π.Γ.Μ.Δ
Περνάμε κανονικά με ελληνική ξενόγλωσση ταυτότητα. Η Fyrom απέχει μόλις 180 χλμ από την Ελλάδα, είναι από τις οικονομικότερες χώρες σε αυτό το ταξίδι.
Και τώρα θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες του.

OMG... "No comments"
Συντριβάνι με αγάλματα περιμετρικά που απεικονίζονται όλες τις φάσεις της μητρότηταςΣύνορα Σκόπια - Ελλάδα

Για την είσοδό μας στην Ελλάδα νομίζω τα λόγια είναι περιττά. Παρόλα  αυτά ισχύουν τα ίδια πράγματα. Δείχνουμε στον υπάλληλο του τελωνίου τις ταυτότητες μας και τα διαβατήρια των παιδιών. Στην Ελλάδα  απαιτείται πράσινη κάρτα του αυτοκινήτου μόνο αν δεν έχουμε ελληνικές πινακίδες.Διαδρομή Νο 2

Σύνορα Ελλάδα - Σκόπια Π.Γ.Μ.Δ
Σύνορα Σκόπια Π.Γ.Μ.Δ - Σερβία
Σύνορα Σερβία - Ουγγαρία
Ξεκινώντας από Ελλάδα χρησιμοποιούμε για την έξοδό μας από την χώρα το τελωνείο των Ευζώνων. Ισχύουν τα ίδια πράγματα όπως σας έγραψα παραπάνω. Και στα τρία αυτά τελωνεία χρειαζόμαστε ξενόγλωσσες ταυτότητες ή διαβατήρια.

Ουγγαρία - Σλοβακία - Τσεχία - Γερμανία
Φτάνοντας στην Ουγγαρία δεν θα ξανασυναντήσουμε τελωνείο στον δρόμο μας, όλες οι χώρες από εδώ και πέρα είναι μέλη της Ε.Ε οπότε τα σύνορα είναι ανοιχτά.
Αν προτιμήσετε αυτή την διαδρομή θα πληρώσετε ακριβότερα καύσιμα και διόδια, θα φτάσετε όμως γρηγορότερα καθώς ο δρόμος είναι καλύτερης ποιότητας από την Ουγγαρία και μετά.
Επίσης θα διασχίσετε Βουδαπέστη και Πράγα.Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω κάνει το Ευρωπαϊκό αυτό ταξίδι Ελλάδα - Γερμανία και αντίστροφα 3 φορές, οι εμπειρίες σε κάτι τέτοιο είναι πάρα πολλές, έγραψα αυτή την ανάρτηση για να βοηθήσω ενδεχομένως όσους σκοπεύουν να το κάνουν. Αν χρειάζεστε κάποια διευκρίνηση μην διστάσετε να με ρωτήσετε.
Εύχομαι ο λόγος που θα σας κάνει να πραγματοποιήστε αυτό το ταξίδι να είναι διακοπές αναψυχής και όχι η μετανάστευση.
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα της κρίσης πολλοί σκέφτονται να ξεκινήσουν την ζωή τους σε μια ξένη χώρα. Εδώ μπορείτε να διαβάστε πληροφορίες και υποχρεώσεις που θα έχετε αν σκοπεύετε να ζήσετε στην Γερμανία 

Τέλος θα ήθελα να ζητήσω ένα συγνώμη για την ποιότητα των φωτογραφιών, έχω διαλέξει να σας δείξω τις καλύτερες από τα τρία αυτά ταξίδια παρόλα αυτά οι περισσότερες είναι τραβηγμένες μέσα από το αυτοκίνητο εν κινήσει γιατί όπως καταλαβαίνεται είναι πολύ δύσκολο έως και επικίνδυνο να σταματά κανείς σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας για φωτογράφηση.
Κάπως έτσι τραβήχτηκαν και οι παρακάτω διάφορες φωτογραφίεςΒουλγαρία....Σε ένα από τα ταξίδια μας, πήγαμε από Βουλγαρία (Δεν το συνιστώ)

Αυστρία εντός τουνελ


Διαφήμιση εταιρίας με αερόστατο

Hot Dog να κεράσω???
Αν σας άρεσε η ανάρτηση μπορείτε να την κοινοποιήσετε αλλά απαγορεύετε  η αντιγραφή όλης ή μέρος αυτής καθώς και των φωτογραφιών της.

Το lolmoms.gr βρίσκετε και στο facebook. Κάντε Like στην σελίδα μας και ακολουθήστε τις περιπέτειες μας

0 σχόλια:

Γράψε την γνώμη σου, αφήνοντας σχόλιο