Η διαδικασία του τοκετού στο νερό έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στη διαχείριση του πόνου και στη διάρκεια του τοκετού.

Ένα άρθρο του Δημήτρη Κακαλέρτη Εμβύθιση στο νερό κατά τη διάρκεια του τοκετού σαν πρώτο στάδιο σε μία εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου, γίνεται αρκετά συχνά στην Ευρώπη και στην Αμερική, για αρκετές δεκαετίες μέχρι σήμερα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα, κυρίως στην αρχή του τοκετού.

Η πρώτη περίπτωση τοκετού στο νερό δημοσιοποιήθηκε το 1808, όταν μία επίτοκος που ήταν σε τοκετό για δύο ημέρες, μπήκε σε μπανιέρα με ζεστό νερό, όπου και γέννησε αμέσως. Το 1960, ένας σοβιετικός δάσκαλος κολύμβησης,

άρχισε να πειραματίζεται με τον τοκετό στο νερό, ενώ το 1977 ο Γάλλος μαιευτήρας, Michel Odent έβαλε επίτοκες σε ζεστό νερό για να ηρεμήσουν και να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία. Ο Odent, αφού απέσπασε την προσοχή των ΜΜΕ και έτσι απέκτησε φήμη για την τεχνική του στον τοκετό στο νερό, ουσιαστικά χωρίς τεκμηριωμένα επιχειρήματα. 


Γέννηση παιδιού στο νερό

Κάπως έτσι, το 1980, έγινε αρκετά δημοφιλής και στην Ευρώπη ο τοκετός στο νερό, σε όλα του τα στάδια, μέσα σε ειδικά σχεδιασμένες πισίνες. 


Κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι ασφαλές, εφόσον δεν υπάρχουν σημεία εμβρυϊκής δυσχέρειας και η θερμοκρασία του νερού δεν υπερβαίνει τους 37 βαθμούς. 


Οι κλινικές έρευνες που έχουν γίνει για τον τοκετό στο νερό είναι λίγες και ουσιαστικά δεν αναφέρεται επιτάχυνση του τοκετού και δεν διαπιστώθηκε διαφορά σε περινεϊκά τραύματα η στα Αpgar scores των μωρών. Τα πλεονεκτήματα


Η διαδικασία του τοκετού στο νερό έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στη διαχείριση του πόνου και στη διάρκεια του τοκετού. Συγκεκριμένα, το νερό αυξάνει τις ενδορφίνες, την κυκλοφορία του αίματος, τον ρυθμό αναπνοής και μειώνει την αρτηριακή πίεση, το οίδημα και τον πόνο. Έτσι προσφέρει αναλγησία στο 1ο στάδιο του τοκετού ενώ η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στις αλλαγές θέσης της επιτόκου, αποφεύγοντας την καθήλωση στο κρεβάτι.
Ακόμη, η δυνατότητα χαλάρωσης αυξάνεται και μειώνεται το άγχος ενώ γίνεται ευκολότερη η έξοδος του εμβρύου, με λιγότερο πόνο και μικρότερη πιθανότητα τραυματισμών – ρήξεων. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι δεν γίνεται χρήση φαρμάκων ενώ η ανάμνηση της εμπειρίας είναι θετική.


Τα μειονεκτήματα


Ο μεγαλύτερος φόβος των γυναικών έγκειται στην πιθανότητα πνιγμού του μωρού. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί καθώς οι πνεύμονες του μωρού αρχίζουν να λειτουργούν από την πρώτη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τον αέρα. Άλλωστε, μέχρι τότε παίρνει οξυγόνο μέσω του ομφάλιου λώρου. Οι κίνδυνοι επιπλοκών είναι οι ίδιοι, όπως και στον τοκετό εκτός νερού.
Στα αρνητικά της μεθόδου τοποθετούνται οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που τίθενται για να γίνει δυνατή η διεξαγωγή της. Συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η καλή της σχέση της εγκυμονούσας με το νερό, η φυσιολογική εξέλιξη της κύησης και η προετοιμασία πριν από τον τοκετό με μαθήματα στην πισίνα. Επίσης, ο γιατρός μπορεί (ενδεχομένως και την τελευταία στιγμή) να ακυρώσει την διαδικασία στις εξής περιπτώσεις:
  • Σε περιπτώσεις ανώμαλων προβολών και πολύδυμων κυήσεων.
  • Σε περιπτώσεις πρόωρης ρήξης υμένων.
  • Σε  περιστατικά με υπέρταση ή προεκλαμψία
  • Σε περιπτώσεις όπου η ηλικία κυήσεως  είναι μικρότερη των 37 εβδομάδων.
πηγή drkakaletris.gr
Share To:

lol mommy

Το blog των lol mommies σας περιμένει να το ανακαλύψετε!Ταξιδέψτε μαζί μας, δείτε προτάσεις και κριτικές, γελάστε, συγκινηθείτε, ενημερωθείτε και δημιουργήστε με μια πιο lol ματιά!!!

Άφησε το σχόλιο σου :

0 comments so far,add yours

Αν έχετε κάτι να μας πείτε και θέλετε όλοι οι αναγνώστες να διαβάσουν την γνώμη σας Σχολιάστε....