Αρχική Συνταγές Συνταγή Πλατσέντα Μυτιλήνης

Συνταγή Πλατσέντα Μυτιλήνης

by lol mommy

Η πλατσέντα είναι παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό Μυτιλήνης και φτιάχνετε με μεγάλη επιτυχία από τον συνεταιρισμό γυναικών Αγ. Παρασκευής.

Σαν βέρα Μυτιληνιά Θα σου δώσω την συνταγή για το πιο γευστικό σιροπιαστό γλυκό που έχεις φάει ποτέ, την πλατσέντα.

Υλικά για την ζύμη

  • 700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα περίπου κορν-φλάουρ, για το άνοιγμα του φύλλου
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 4 κ/σ ούζο ή τσίπουρο
  • 2 κ/σ χυμό λεμονιού
  • ½ κ/γ αλάτι
  • 1 κούπα, περίπου, χλιαρό νερό

Για το ζεμάτισμα

  • 1 κούπα ελαιόλαδο

Για το τελείωμα

  • 400 γραμ. καρύδια τριμμένα
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές κανέλα

Για το σιρόπι

  • 2½ κούπες ζάχαρη
  • ½ κούπα μέλι
  • 1½ κούπα νερό
  • 2 κ/σ χυμό λεμονιού

Πλατσέντα Μυτιλήνης – εκτέλεση συνταγής

Σιρόπι

Ξεκινάμε με το σιρόπι γιατί θέλουμε να κρυώσει. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να λιώσει και το αφήνουμε στην άκρη.

Ζύμη

Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και περιχύνουμε με την ½ κούπα λάδι. Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι ανάμεσα στις παλάμες μας μέχρι η ζύμη να αρχίσει να μοιάζει σαν ψίχουλα ψωμιού.

Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το νερό, το ούζο και τον χυμό λεμονιού. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και σφικτή.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί μία ώρα.

Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μέτριο φύλλο, λίγο πιο χοντρό από το λεπτό φύλλο κρούστας, πασπαλίζοντας κατά το άνοιγμα με το κορν-φλάουρ.

Τώρα με το χέρι μας πρέπει να σουρώσουμε το φύλλο σαν πλισέ και σε ακανόνιστα διαστήματα τσιμπάμε να ενωθούν δυο εξογκώματα μαζί όπως την εικόνα παρακάτω και να το βάλουμε σε λαδωμένο ταψί. Αν δεν καταφέρεις να ανοίξεις όλο το φύλλο μαζί, μπορείς να ανοίξεις μικρότερα κομμάτια και να τα ενώσεις στο ταψί.

Στην πλατσέντα Μυτιλήνης βάζουμε καρύδι στο τέλος αλλά αν σου αρέσει με περισσότερο μπορείς να προσθέσεις και ανάμεσα στα φύλλα την στιγμή που τα σουρώνεις αλλά θα αλλάξει ο τρόπος ψησίματος (βλέπε στο τέλος)

Ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι για να ζεματίσουμε με αυτό τα φύλλα της πλατσέντας. Για να καταλάβεις ότι το λάδι έχει τη σωστή θερμοκρασία, την ώρα που περιχύνεις το γλυκό πρέπει να βγάζει φυσαλίδες.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για τα πρώτα 15 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η πλατσέντα και να αποκτήσει χρυσό χρώμα.

Σιροπιάζουμε, το ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι. Πριν τραβήξει το φύλλο όλο το σιρόπι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, ανακατεμένο με την ζάχαρη και την κανέλα. Έτσι θα κολλήσει καλύτερα, μόλις το φύλλο απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Για περισσότερο καρύδι ανάμεσα στα φύλλα της πλατσέντας

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ανοίξεις πιο λεπτό φύλλο. Λαδώνεις ελαφρά το ένα φύλλο, πασπαλίζεις με καρύδι και σκεπάζεις με ένα δεύτερο φύλλο, συνεχίζεις όπως τη συνταγή παραπάνω κάνοντας τα δύο λεπτά φύλλα πλισέ. Σε αυτή την περίπτωση θα ψήσεις τη πλατσέντα Μυτιλήνης από την αρχή σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 160βαθμούς για να μη καεί το καρύδι.

Άλλες παραδοσιακές συνταγές Μυτιλήνης

Για την πλατσέντα Μυτιλήνης προσωπικά προτιμώ τον πρώτο τρόπο, με το ένα φύλλο και το καρύδι ωμό να κολλάει στο σιρόπι. Η Μυτιλήνη θα βρεις πολλές παραδοσιακές συνταγές όπως

Με αγάπη από Μυτιλήνη
lol mommy

Δες επίσης

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

* Αποθήκευσε το όνομα μου για την επόμενη φορά που θα σχολιάσω

3 Σχόλια

lol mommy 24 Δεκεμβρίου, 2018 - 6:12 πμ

Είναι τοπική συνταγή Ηλιάνα μου, μάλλον για αυτό δεν την γνωρίζεις! Έχει κάποιο βαθμό δυσκολίας αν πεις να φτιάξεις αλλά είναι υπέροχη!!!

Απάντηση
Ηλιάνα (Nea noikokyra) 23 Δεκεμβρίου, 2018 - 3:47 μμ

Πολυ ωραια η συνταγη σου Τουλα!Πρωτη φορα τη συναντω.

Απάντηση

Το lol moms χρησιμοποιεί μπισκοτάκια για να σε θυμάται και την επόμενη φορά. Ελπίζουμε ότι είσαι ok με αυτό. Αν πάλι όχι μπορείς να συνεχίσεις χωρίς αποδοχή Eίμαι OK Περισσότερα