Συνταγή Πλατσέντας Μυτιλήνης Η πλατσέντα είναι παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό της Λέσβου και φτιάχνετε με μεγάλη επιτυχία από τον συνεταιρισμό γυναικών Αγ. Παρασκευής

 Πλησιάζουμε σιγά σιγά την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου και όσοι βρισκόμαστε μακριά από τον τόπο μας τούτες τις Άγιες μέρες νοσταλγούμε τους δικούς μας και τις παραδόσεις μας
  Σαν βέρα Μυτιληνιά και εγώ λοιπόν σας παρουσιάζω την συνταγή για το πιο όμορφο γλυκό που έχετε φάει ποτέ, την πλατσέντα.
  Η πλατσέντα είναι παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό της Λέσβου και φτιάχνετε με μεγάλη επιτυχία από τον συνεταιρισμό γυναικών Αγ. Παρασκευής και δεν λείπει σχεδόν από κανένα μυτιληνιό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
  
Στην κουζίνα ολοταχώς λοιπόν!!!

Πλατσέντα Αγία Παρασκευή Λέσβος
Συνταγή

Υλικά για την ζύμη
  • 700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα περίπου κορν-φλάουρ, για το άνοιγμα του φύλλου
  • 1 / 2 κούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές ούζο ή τσίπουρο
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 / 2 κουταλάκι αλάτι
  • 1κούπα, περίπου, χλιαρό νερό
  • (Αν πάρουμε έτοιμο φύλλο, θα επιλέξουμε το ΚΟΥΡΟΥ)
Για το ζεμάτισμα
  •  1 κούπα ελαιόλαδο

Για το τελείωμα
  • 400 γραμ. ή όσο μας αρέσει, καρύδια τριμμένα
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές κανέλα

Για το σιρόπι

  • 2,5 κούπες ζάχαρη
  • ½ κούπας μέλι
  • 1, 5 κούπα νερό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι πρώτα, για να κρυώσει. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να λιώσει και το αφήνουμε στην άκρη.

Ζύμη
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι μέσα σε λεκάνη ζυμώματος. Το περιχύνουμε με την ½ κούπα λάδι. Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι ανάμεσα στις παλάμες μας, μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το νερό, το ούζο και τον χυμό λεμονιού. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και σφικτή .Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί μία ώρα. Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μέτριο φύλλο, λίγο πιο χοντρό από το λεπτό φύλλο κρούστας, πασπαλίζοντας κατά το άνοιγμα με το κορν-φλάουρ.

Τοποθετούμε κάθε κομμάτι σε λαδωμένο ταψί. Το σουρώνουμε σαν πλισέ και σε ακανόνιστα διαστήματα τσιμπάμε να ενωθούν δυο εξογκώματα μαζί, όπως στην φωτογραφία. Όταν τελειώσουν όλα, καίμε καλά το λάδι και ζεματάμε το γλυκό. Την ώρα που το ρίχνουμε κάνει φυσαλίδες. Αν δεν μπορούμε μονοκόμματο φύλλο ανοίγουμε σε μικρά κομμάτια και τα ενώνουμε μέσα στο ταψί.



ζύμη για πλατσέντα


Ψήνουμε 15 λεπτά στους 200 βαθμούς και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 170, μέχρι να ψηθεί καλά και να χρυσίσει.

Σιροπιάζουμε, το ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι. Πριν τραβήξει το φύλλο όλο το σιρόπι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, ανακατεμένο με την ζάχαρη και την κανέλα. Έτσι θα κολλήσει καλύτερα, μόλις απορροφηθεί όλο το σιρόπι.

Ο δεύτερος τρόπος, είναι ν’ ανοίξουμε το φύλλο πιο λεπτό, να το λαδώσουμε ελαφρά και να πασπαλίσουμε με το καρύδι. Κατόπιν να το σκεπάσουμε με ένα άλλο φύλλο, επίσης λεπτό και να το κάνουμε σαν πλισέ. Σαν λεπτό χωριάτικο μπακλαβά.

Συνεχίζουμε όπως τη συνταγή. Έτσι θα ψηθεί με την γέμιση σκεπασμένη, αλλά θα πρέπει από την αρχή να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία 160ο γιατί θα καεί το καρύδι. Προτιμώ τον πρώτο τρόπο, με το ένα φύλλο και να ρίξω το καρύδι αμέσως μετά το σιρόπι, πριν στεγνώσει, για να κολλήσει καλά.




Καλές γιορτές σε όλους και καλή επιτυχία σε όλες τις απόπειρες που θα κάνετε στην κουζίνα σας φέτος!

Share To:

Toula- lol moms

Το blog των lol mommies σας περιμένει να το ανακαλύψετε!Ταξιδέψτε μαζί μας, δείτε προτάσεις και κριτικές, γελάστε, συγκινηθείτε, ενημερωθείτε και δημιουργήστε με μια πιο lol ματιά!!!

Άφησε το σχόλιο σου :

0 comments so far,add yours

Αν έχετε κάτι να μας πείτε και θέλετε όλοι οι αναγνώστες να διαβάσουν την γνώμη σας Σχολιάστε....