Εξετάσεις-Υπέρηχοι που πρέπει να γίνουν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το "ταξίδι" των 40 εβδομάδων (Εξετάσεις-Υπέρηχοι) Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις εξετάσεις και τους υπερήχους που απαιτούνται να κάνετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

φωτογραφίες εμβρύου
Ανάμεικτα συναισθήματα πλημμυρίζουν τη μέλλουσα μαμά και τον μπαμπά με την πρώτη καθυστέρηση ή το πρώτο θετικό τεστ εγκυμοσύνης!

Ναι...είστε έγκυος και από τώρα προσπαθείτε να φανταστείτε τη στιγμή που θα κρατήσετε το μικροσκοπικό πλασματάκι στην αγκαλιά σας. Το ονειρεύεστε και αναρωτιέστε πώς άραγε θα είναι το παιδί σας!
Μπορεί να εύχεστε το μωρό να έχει τα μάτια σας ή τα μάτια του μπαμπά, το χιούμορ του παππού, το ύψος του αδερφού, μπορεί να θέλετε κοριτσάκι για να φοράει κοκαλάκια ή αγοράκι να παίζει ποδόσφαιρο με τον μπαμπά...Αλλά μέσα σ΄όλα αυτά ένα είναι το πρωτεύον και σημαντικότερο, ένα γερό μωρό!
Γι' αυτόν τον σκοπό, η μαμά που θα κληθεί να αλλάξει συνήθειες, να στερηθεί απολαύσεις και να συνηθίσει το καινούριο, αλλά "ανθισμένο και ευλογημένο" σώμα της, 

Επιβεβαίωση Εγκυμοσύνης - Τα επόμενα στάδια 

Στη σύγχρονη μαιευτική υπολογίζουμε την ηλικία κύησης με βάση την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Εσείς θα μείνετε έγκυος περίπου 2 εβδομάδες μετά από αυτήν την ημερομηνία. Όταν λέμε ότι είστε π.χ. τεσσάρων εβδομάδων, ουσιαστικά εννοούμε ότι το μωρό υπάρχει μέσα στη μήτρα δύο εβδομάδες. Η κύηση στον άνθρωπο διαρκεί κατά μέσο όρο 40 εβδομάδες (280 ημέρες).Τελειόμηνο το μωρό θεωρείται μετά τις 37 εβδομάδες. Επιπλέον, αν σημειώσετε την ημέρα της σύλληψης π.χ. Τετάρτη, τότε κάθε Τετάρτη αλλάζεις εβδομάδα.

Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο είναι σημαντική για επιβεβαίωση ενδομήτριας κύησης, σωστής ανάπτυξης και αν πρόκειται για ένα μωρό ή περισσότερα... Τότε γίνεται και ο πρώτος υπέρηχος. Με το ιστορικό σας και κλινική εξέταση γίνεται ο καθορισμός της κύησης σε κύηση χαμηλού ή υψηλού κινδύνου και γίνεται ένα αδρό πλάνο για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και των εξετάσεων που θα χρειαστούν στη πορεία (προγεννητικός έλεγχος).

Στο πρώτο τρίμηνο συνήθως παρακολουθούμε κάθε δύο με τρεις εβδομάδες την ανάπτυξη του εμβρύου, ελέγχουμε την καρδιακή λειτουργία και επιβεβαιώνουμε το μήκος του εμβρύου (CRL). Μεταξύ 6ης-9ης εβδομάδας της κύησης, γίνεται η οργανογένεση του εμβρύου και καλό θα ήταν να αποφεύγεται κάθε επαφή με χημικά (π.χ. βαφές μαλλιών) και φάρμακα. 

Εξατομικευμένες συμβουλές δίνονται σε κάθε έγκυο. Ναυτία, εμετοί, κούραση, υπνηλία, συχνουρία συνυπάρχουν δημιουργώντας ανάμεικτα, ψυχοφθόρα μερικές φορές, συναισθήματα. Υπομονή όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν γύρω στη 12η-14η εβδομάδα και το πιο σημαντικό; Δηλώνουν ότι η εγκυμοσύνη σας προχωρά κανονικά!

Η διατροφή είναι μία ακόμη σημαντική παράμετρος στην εγκυμοσύνη σας. Να θυμάστε ότι η μεσογειακή δίαιτα, είναι η καλύτερη και μείνετε μακριά από γλυκά, λίπος, αλκοόλ.

το δεύτερο τρίμηνο στη 12η-13η εβδομάδα γίνεται η Αυχενική Διαφάνεια και το PAPP-A, με σκοπό την μη επεμβατική διάγνωση πιθανόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών και κυρίως για σύνδρομο DOWN και Κυστική Ίνωση 

Με βάση την ηλικία της γυναίκας ο κίνδυνος για σύνδρομο DOWN είναι:
20 χρονών 1στα 1500
30 χρονών 1 στα 900
35 χρονών 1 στα 350
38 χρονών 1 στα 170
40 χρονών 1 στα 100

Κάποιες απλές αιματολογικές εξετάσεις σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου γίνονται την 16η-18η εβδομάδα, μαζί με ένα απλό υπερηχογράφημα κύησης.

τις 21-23 εβδομάδες της κύησης γίνεται το υπερηχογράφημα Β επιπέδου (Detail scan), ο δεύτερος σημαντικός υπερηχογραφικός έλεγχος της κύησης, όπου εξετάζεται ανατομικά το έμβρυο.

Στο 2ο τρίμηνο και μέχρι της 28 εβδομάδες η ψυχολογία του ζευγαριού έχει αλλάξει και από την 18η-19η εβδομάδα της κύησης, οι επισκέψεις γίνονται μία φορά το μήνα. Την 28η εβδομάδα και όταν υπάρχουν ενδείξεις, συστήνεται ο έλεγχος σακχάρου (μικρή ή μεγάλη καμπύλη σακχάρου).

Στο τρίτο τρίμηνο έχετε μπει στην τελική ευθεία για τον τοκετό! Ενθουσιασμός, ανυπομονησία, χαρά αλλά και ένας άγνωστος, γλυκός φόβος για τον ερχομό του μωρού κάνουν την εμφάνισή τους. Οι επισκέψεις στο ιατρείο γίνονται κάθε 2 εβδομάδες, συμβουλές και οδηγίες δίνονται σε κάθε επίσκεψη. 

Στις 32 εβδομάδες, όταν υπάρχουν ενδείξεις, μπορεί να γίνει το Doppler (ροή του αίματος στην ομφαλική αρτηρία και εγκέφαλο του εμβρύου). Στις 32-34 εβδομάδες, το βάρος του εμβρύου είναι περίπου δύο κιλά. Το έμβρυο στο εξής θα παίρνει, περίπου, 129-180gr την εβδομάδα. 

Η αναμονή για τον τοκετό έχει ξεκινήσει...Επαναλαμβάνω, τελειόμηνος θεωρείται ο τοκετός μετά της 37 εβδομάδες ( ''μπήκα στο μήνα μου'' φράση που έχει υιοθετηθεί από τη μαμά ή τη γιαγιά).

Τοκετός 
Εννέα μήνες περιμένατε τη στιγμή. Ο τοκετός μπορεί να ξεκινήσει με περιοδικές, επώδυνες συσπάσεις της μήτρας (κάθε 15 με 20 λεπτά), με πίεση κάτω χαμηλά και πόνο πίσω στη μέση, ή και με ρήξη θυλακίου-να σπάσουν τα νερά. Μπορεί με όλα αυτά να συνυπάρχει και μια έκκριση (βλέννα-αιματηρή) που δηλώνει διαστολή του τραχήλου.

Δυο κανόνες υπάρχουν με την έναρξη του τοκετού. Ο πρώτος κανόνας είναι:Μείνετε ψύχραιμη εσείς και ο σύντροφος. Ο δεύτερος; Mάθε καλά τον πρώτο κανόνα!
Μην ανησυχείτε, θα είστε ενημερωμένη από πριν για το τι πρέπει να κάνετε...για όλα! Για την εισαγωγή στο μαιευτήριο, για την εξέλιξη του τοκετού, για την επισκληρίδιο αναλγησία (εφόσον το επιθυμείτε), για την παρακολούθηση του εμβρύου. 

Προς θεού, μην λαμβάνετε υπόψιν σας τρομακτικές-δραματικές ιστορίες που θα ακούσετε καθ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας από συγγενείς και φίλους. Η μαιευτική κρύβει πολλούς μύθους...! Ο τοκετός, τις περισσότερες φορές, είναι ένα φυσιολογικό, χαρμόσυνο και όχι δραματικό γεγονός! 

πηγήShare To:

lol mommy

Το blog των lol mommies σας περιμένει να το ανακαλύψετε!Ταξιδέψτε μαζί μας, δείτε προτάσεις και κριτικές, γελάστε, συγκινηθείτε, ενημερωθείτε και δημιουργήστε με μια πιο lol ματιά!!!

Άφησε το σχόλιο σου :

0 comments so far,add yours

Αν έχετε κάτι να μας πείτε και θέλετε όλοι οι αναγνώστες να διαβάσουν την γνώμη σας Σχολιάστε....