Search

Κινητικές Δεξιότητες και Ασκήσεις Εργοθεραπείας κατά την Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία


Η Εργοθεραπεία είναι μία λέξη που ακούμε όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια και χαίρομαι πραγματικά με το γεγονός ότι υπάρχει στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας.
Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και εν έτη 2015 συναντάμε γονείς για τους οποίους οι λέξεις εργοθεραπεία - λογοθεραπεία αποτελλούν ταμπού.

Απευθυνόμενη σε αυτούς τους γονείς θα ήθελα να τους επισημάνω ότι οι παραπάνω έννοιες δεν ανήκουν στις ασθένειες.
Το θεωρώ αδιανόητο μία μητέρα να υπολογίζει περισσότερο το γνωστό "τι θα πει ο κόσμος" και να αναγκάζει το παιδί της να μένει πίσω.


Αν το παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία ή λογοθεραπεία το σίγουρο είναι ότι θα μας το πει η δασκάλα από τις πρώτες κιόλας  σχολικές μέρες του παιδιού μας, και αυτό δεν θα  μας είναι και τόσο ευχάριστο γι αυτό είναι καλύτερα να παρατηρούμε  το παιδί μας και να ξεκινήσουμε τις συνεδρίες πριν να πάει στο νήπιο.

Πως θα καταλάβουμε αν το παιδί μας χρήζει εργοθεραπείας; Ας διαβάσουμε τι λένε οι ειδικοί.


Γράφει η Πατιού Ιωάννα, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής 

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφέρει από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, αποτελεί μια μοναδική οντότητα με διαφορετικές κλίσεις, ικανότητες και ανάγκες. Έχει διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, διαφορετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας του νου, διαφορετική ιδιοσυγκρασία και συμπεριφορά.  Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες δεξιότητες που μπορούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να ελέγξουν και οι οποίες θα εξασφαλίσουν στο μικρό μαθητή, σχολική ετοιμότητα. 


Βιβλίο εργοθεραπείας Πατιού Ιωάννα

     Ώστε κατά την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία, ο μαθητής θα πρέπει να έχει σωστή αντίληψη του «γνωστικού σχήματος» του σώματος, δηλαδή να είναι σε θέση να γνωρίζει τα μέρη του σώματος του και να τα κατονομάζει όχι μόνο στο δικό του σώμα αλλά και σε ένα άλλο που έχει απέναντι του, π.χ. να μπορεί να δείξει τη μύτη της δασκάλας του.
       Επίσης, πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει την ισορροπία του σώματος του αλλά και να ελέγχει τα χέρια και τα πόδια του και να κάνει διάφορες κινήσεις με αυτά, π.χ. να πηδά, να κλωτσά, να τρέχει, να πιάνει τη μπάλα, να ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια, να μένει ακίνητο, να σηκώνει εναλλάξ χέρια και πόδια στον αέρα, να περπατά με τις μύτες και τις φτέρνες των ποδιών του, να μπορεί να αναπαραστήσει τις κινήσεις διαφόρων ζώων, π.χ. γάτας, φιδιού, βατράχου, κ.α.
       Επιπλέον πρέπει να μπορεί να προσανατολίζεται στο χώρο και να έχει σωστή χωροταξική αντίληψη. Πρέπει να είναι δηλαδή σε θέση να εντοπίζει με ευκολία διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται σε ένα δωμάτιο, π.χ. να γνωρίζει αν η πόρτα του δωματίου είναι πίσω του ή στο πλάι του.


Βιβλίο εργοθεραπείας Πατιού Ιωάννα

       Τέλος, όσον αφορά τη λεπτή κινητικότητα, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να έχει καλό συντονισμό των μυών του για να μπορεί να κάνει λεπτές κινήσεις και να έχει καλό επίπεδο ελέγχου ματιού – χεριού, δεξιότητα απαραίτητη για τη σωστή λαβή του μολυβιού και κατ’ επέκταση της γραφής. 
Αυτό θα μπορέσετε να το διαπιστώσετε, αν το παιδί χειρίζεται με ευκολία το μαρκαδόρο, το μολύβι και διάφορα άλλα εργαλεία, όπως είναι το ψαλίδι, το κουτάλι, κ.α.
 Η λαβή πρέπει να είναι η σωστή για να μπορεί να χειριστεί π.χ. το ψαλίδι του και να κόψει πάνω σε μια διακεκομμένη γραμμή. Επίσης, πρέπει να μπορεί να ζωγραφίζει με πινέλα, να τρώει μόνο του, χρησιμοποιώντας κουτάλι ή πιρούνι, να ξεκουμπώνει φερμουάρ, να δένει τα κορδόνια του, να περνά χάντρες σε ένα κορδόνι, να παίζει με την πλαστελίνη και με παιχνίδια που απαιτούν ακρίβεια κινήσεων.
     Περισσότερες σχετικές πληροφορίες και ασκήσεις εργοθεραπείας, μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Οδηγός Ανίχνευσης (Πρώιμων) Δυσκολιών στηνΠροσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία», Πατιού Ιωάννα, εκδ. Α. Οικονόμου, 2014.Πατιού Ιωάννα, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στην Α/θμια Δ/νση Εκπ/σης Λέσβου

3 σχόλια