Αν σκέφτεσε να μεταναστεύσεις στη Γερμανία τότε σε ενδιαφέρει.

Είναι πλέον ευρέως γνωστό πως όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ελλάδα της κρίσης αναζητώντας μία αξιοπρεπή ζωή και ένα καλύτερο αύριο σε ευρωπαϊκές χώρες.


Βαλίτσες γεμάτες όνειρα ταξιδεύουν στην Γερμανία έχοντας τις περισσότερες φορές άγνοια πως τα όνειρα καταλήγουν σε εφιάλτες και ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή.
Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να σας αποτρέψει να φύγετε στο εξωτερικό, άλλωστε εγώ η ίδια  έχω υπάρξει όχι μία αλλά τρεις φορές οικονομική μετανάστης στην ζωή μου.
Σκοπός μου λοιπόν είναι να σας προειδοποιήσω για τις καταστάσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσετε και θα μπω απευθείας στο θέμα.

Η αρχή των πάντων είναι η στέγη, όσο περίεργο και να ακούγεται, το πιο δύσκολο πράγμα στην Γερμανία είναι να νοικιάσει κανείς σπίτι! Όσα χρήματα και να έχετε μαζί σας, δεν υπάρχει περίπτωση να σας δώσει κανείς σπίτι αν δεν έχετε το χαρτί μηνιαίων αποδοχών από την δουλειά σας, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει πρώτα να βρείτε δουλειά αλλά και να περιμένετε να πληρωθείτε.


Τα διαμερίσματα στην Γερμανία διαχειρίζονται από εταιρίες και οι κανόνες είναι αρκετά αυστηροί, τις περισσότερες φορές το ποσό του ενοικίου θα πρέπει να είναι σχεδόν το 1/3 του καθαρού μισθού σας.
Με απλά λόγια, μην μεταναστεύσετε στην Γερμανία αν δεν έχετε κάποιον να σας φιλοξενήσει τους πρώτους μήνες, θα πρέπει όμως να ξέρετε ότι το άτομο που θα σας φιλοξενήσει θα πρέπει να το δηλώσει στην εταιρία που διαχειρίζεται το σπίτι του και να γίνει δεκτό.
Αφού τελικά ενοικιάσετε ένα διαμέρισμα θα πρέπει και να το επιπλώσετε. Στον προϋπολογισμό σας για την επίπλωση φροντίστε να προσθέσετε τα ντουλάπια της κουζίνας αλλά και τα πατώματα αφού τα σπίτια στην Γερμανία ενοικιάζονται χωρίς αυτά. Αν δείτε κάποια αγγελία για  σπίτι με κουζίνα και πάτωμα από laminate για παράδειγμα τότε αυτή θα είναι αναρτημένη από τον ενοικιαστή και θα σας ζητήσει να τα αγοράσετε.
Αν και σπάνια, υπάρχουν διαμερίσματα με κουζίνα και πατώματα αλλά οι τιμές του φτάνουν στο θεό!!!

Η κουζίνα μας....Θαυμάστε ελεύθερα!!!!
Οι τιμές των ενοικίων στην Γερμανία χωρίζονται σε ζεστό και κρύο. Για να μην μπερδεύεστε κοιτάτε τις τιμές που αναφέρονται στο ζεστό ενοίκιο, αφού αυτό θα πληρώνετε τελικά. Για ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια 80 τμ για παράδειγμα θα πληρώνετε περίπου 700 ευρώ συν το ρεύμα σας. Η θέρμανση και το ζεστό νερό είναι μέσα στην τιμή του ενοικίου και είναι αυτή που καθορίζει το ζεστό ενοίκιο. Τέλος του έτους γίνετε κάποια εκκαθάριση και πληρώνετε τυχόν διαφορές.

Υποχρεώσεις
Έχετε ακουστά για το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας; Σας εγγυώμαι ότι δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό της Γερμανίας.
Από τις πρώτες μέρες που θα φτάσετε στην Γερμανία έχετε κάποιες υποχρεώσεις.
Θα πρέπει να δηλωθείτε ως Γερμανός πολίτης στο δημαρχείο όπου αναλογεί η διεύθυνση που κατοικείτε. Αν φιλοξενήστε από κάποιο φίλο θα πρέπει να έχετε μαζί σας το έγγραφο από την εταιρία ενοικίασης που αποδεικνύει ότι του έχουν επιτρέψει να σας φιλοξενεί. Έχετε 3 μήνες προθεσμία να το κάνετε αυτό.
Αμέσως μετά θα πρέπει να επισκεφτείτε την εφορία της περιοχής σας για να αποκτήσετε γερμανικό ΑΦΜ
Άκρως απαραίτητο είναι να ανοίξετε ένα τραπεζικό λογαριασμό για να μπορείτε να πληρωθείτε. Στην Γερμανία ελέγχονται τα πάντα και έτσι είναι παράνομο να πάρετε λεφτά στο χέρι, θεωρείτε δηλαδή μαύρη εργασία εφόσον δεν μπορεί να ελεγχθεί άρα και να φορολογηθεί.
Το τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στο ασφαλιστικό ίδρυμα στο οποίο σας έχει ασφαλίσει ο εργοδότης σας, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι το  ΑΟΚ. 
To ΑΟΚ είναι ασφαλιστικό ίδρυμα όπως το δικό μας ΙΚΑ όπου πρέπει να τους δώσετε φωτογραφίες για κάθε μέλος της οικογένειας και σε λίγο καιρό θα λάβετε ταχυδρομικά τις ασφαλιστικές σας κάρτες με τις οποίες θα μπορείτε να επισκέπτεστε γιατρούς.
Φυσικά θα πρέπει να δουλεύετε για να γίνει αυτό, άρα σιγουρευτείτε ότι και ο εργοδότης σας, σας έχει δηλωμένο. 


Να σημειώσω ότι στην Γερμανία είναι παράνομο να είσαι ανασφάλιστος, αν ξεμείνεις από δουλεία πρέπει να βρεις εναλλακτικό τρόπο  ασφάλισης (πχ από το job center) διαφορετικά θα έχετε μηνιαία ογκώδη χρέωση από τον ΑΟΚ ή ανάλογο οργανισμό.
Όλα τα παραπάνω θα τα κάνετε εύκολα αν μιλάτε γερμανικά, αν όχι προσευχηθείτε να βρείτε υπάλληλο να έχει την διάθεση να σας μιλήσει στα Αγγλικά.

Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι ξέρουν Αγγλικά αλλά δεν θέλουν να μιλάνε. Αυτό θα το συναντήσετε παντού, μεγάλο ποσοστό Γερμανών δεν θα σας μιλήσουν σε άλλη γλώσσα εκτός από την δική τους, δεν θα ακούσετε Αγγλικά ούτε καν στην τηλεόραση, θα παρακολουθείτε ακόμη και τις γνωστές χολιγουντιανές ταινίες μεταφρασμένες στα γερμανικά.
Αν μιλάτε γερμανικά θα βρείτε πολύ πιο εύκολα μια αξιοπρεπή δουλειά, αν πάλι όχι θα αναγκαστείτε να δουλέψετε σε κάποιο ελληνικό εστιατόριο. Δυστυχώς οι περισσότεροι Έλληνες εστιάτορες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν ξέρετε να μιλάτε και αν σας έχουν παραχωρήσει και κάποιο δωμάτιο για να μένετε, δύσκολα θα σας δηλώσουν με κάποιο μισθό άνω των 1000 ευρώ, ίσως να σας τα δώσουν μαύρα, δηλαδή να σας βάζουν στην τράπεζα μέχρι 450 ευρώ και τα υπόλοιπα στο χέρι.
Κατά κάποιο τρόπο αυτό συμφέρει και τους δύο αφού ούτε εσείς φορολογείστε αν ο μισθός σας είναι μέχρι 450 ευρώ αλλά έτσι επανερχόμαστε και πάλι στο θέμα του σπιτιού, δηλαδή με τον μισθό σας να φαίνεται στα 450 ευρώ, κανείς δεν σας νοικιάζει σπίτι άρα θα είστε πάντα εξαρτημένος από το αφεντικό σας και δεν θα μπορέσετε να δεχθείτε κάποια καλύτερη δουλειά που ίσως βρείτε στην πορεία.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω την προσοχή σας στις αγγελίες των ελληνικών εφημερίδων από τα διάφορα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Σίγουρα σας έχει τύχει να διαβάσετε αγγελία, ζητείται ζευγάρι για ελληνικό εστιατόριο στην Γερμανία κλπ.
Αυτά τα γραφεία θα σας στείλουν σε κάποια δουλειά και θα σας πουν ότι δεν χρειάζεται να πληρώσετε τώρα και πως θα πληρωθούν από το αφεντικό σας τον πρώτο σας μισθό. Εσείς θα σκεφτείτε πως δεν πειράζει, ας αρχίσω να πληρώνομαι από τον δεύτερο μήνα και πολύ σωστά θα κάνετε, αυτό όμως που δεν έχετε σκεφτεί είναι ότι ίσως να μην υπάρξει ποτέ δεύτερος μήνας.
Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να αφήσω να εννοηθεί πως όλοι οι ιδιοκτήτες γραφείων ευρέσεως εργασίας είναι απατεώνες, έχουν όμως σημειωθεί πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έφτασαν στην Γερμανία, δούλεψαν για ένα μήνα και απολύθηκαν αμέσως μετά την πληρωμή του γραφείου, γι’ αυτό μεγάλη προσοχή και ποτέ συζητήσεις μόνο από το τηλέφωνο.

Γερμανικά επιδόματα και φορολογική κλίμακα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πάνε στην Γερμανία και το κράτος θα αρχίσει να τους καταθέτει χρήματα. Ας δούμε τι ισχύει.
Επίδομα τέκνων δικαιούται κάθε Ευρωπαίος πολίτης που ζει και εργάζεται στην Γερμανία. Το ποσό αγγίζει τα 184 ευρώ για το πρώτο παιδί, 190 για το δεύτερο, και ανεβαίνει +6 ευρώ για κάθε παιδί. Για να πάρετε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να κάνετε αίτηση στο famillian kasse (οικογενειακό ταμείο), την αίτηση σας θα πρέπει να συνοδεύει το χαρτί που πήρατε από δημαρχείο όταν δηλωθήκατε εσείς και τα παιδιά σας ως Γερμανοί πολίτες καθώς και τα ελληνικά  πιστοποιητικά γεννήσεως των παιδιών, σε αυτή την υπηρεσία δεν θα χρειαστεί να τα έχετε μεταφρασμένα. 
Θα αρχίσετε να πληρώνεστε εφόσον ελεγχθεί ότι δεν παίρνετε επίδομα τέκνων από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σχεδόν μετά από ένα τρίμηνο δηλαδή αλλά θα τα πάρετε εφάπαξ τον πρώτο μήνα και κάθε μήνα μέχρι το 18ο έτος ηλικίας του παιδιού ή το 25ο αν σπουδάσει.
Άλλη μια υπηρεσία οικονομικής ενίσχυσης είναι το job center. Έχετε δικαίωμα να κάνετε αίτηση μετά από τρίμηνη διαμονή στην χώρα. Μην κάνετε τον κόπο να κλείσετε ραντεβού μαζί τους χωρίς να πάτε με κάποιον που μιλά Γερμανικά.

 Εδώ τα ποσά διαφέρουν ανάλογα την οικογενειακή και οικονομική σας κατάσταση. Μέσω όρο θεωρούν πως μία 4μελή οικογένεια χρειάζεται 1600 ευρώ το μήνα. Αν δουλεύει μόνο ο ένας και πληρώνετε 1000 ευρώ από την δουλεία και 374 ευρώ για τα δύο παιδιά από το famillian kasse, έχετε εισόδημα 1374 ευρώ, τότε το job center θα σας δώσει τα υπόλοιπα 226 ευρώ για να φτάσετε τα 1600. Αν απολυθείτε θα σας δίνει όλο το ποσό και θα σας ασφαλίσει μέχρι να βρείτε δουλειά
Άλλες οικονομικές βοήθειες του job center είναι πληρωμή μέρος του ενοικίου, επίσης υπάρχει πιθανότητα βοήθειας για την επίπλωση του διαμερίσματος σας μετά από επιτόπιο έλεγχο ότι δεν έχετε ούτε τα απαραίτητα, τα χρήματα όμως αυτά είναι πάρα πολύ λίγα.

Για την εισαγωγή σας στο job center θα χρειαστεί να συμπληρώσετε και να καταθέσετε πάρα πολλά χαρτιά ενώ κάθε τι ελληνικό έγγραφο που θα σας ζητηθεί θα πρέπει να είναι μεταφρασμένο στα γερμανικά. Η μετάφραση κοστίζει γύρω στα 35 ευρώ για κάθε σελίδα και πρέπει να φέρει σφραγίδα πιστοποιημένου μεταφραστή. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε 3 μήνες
Επίσης αν δεν μιλάτε γερμανικά θα σας στείλουν στο σχολείο να μάθετε και θα το πληρώνει το job center.

Η φορολογική κλίμακα στην Γερμανία δεν είναι ίδια για όλους και οι μισθοί χωρίζονται σε μπρούτο και νέτο δηλαδή σε μεικτά και καθαρά. Ένας εργένης τοποθετείτε στην κλίμακα 1 ενώ ένας παντρεμένος με παιδιά στην κλίμακα 3. Όταν ο μισθός είναι στα 1500 ευρώ μπρούτο (μεικτά) ο εργένης θα πάρει νέτο (καθαρά) 850 ευρώ ενώ ο εκείνος που έχει οικογένεια θα πάρει 1070. Αν είστε παντρεμένος αλλά η οικογένεια βρίσκετε στην Ελλάδα τότε θα φορολογηθείτε και εσείς σαν εργένης.


Μηνιαίες αποδοχές μσθωτού υπαλλήλου (fest). Αυτό είναι και το έγγραφο που θα σας ζητήσουν για να νοικιάσετε σπίτι.


Μητέρες και παιδιά

 Αν υπάρχει κάτι για το οποίο βγάζω στους Γερμανούς το καπέλο τότε αυτό είναι το ενδιαφέρων της πολιτείας για τα παιδιά. Κατά το γερμανικό σύστημα μία μητέρα με παιδί κάτω των τριών ετών δεν υποχρεούται να δουλεύει. Αν γεννήσετε στην Γερμανία παίρνετε επίδομα τοκετού 300 ευρώ/μήνα για 12 μήνες συν 150/μήνα για άλλους 3.
 Θα έχετε μαία στο σπίτι σας για να σας βοηθά τον πρώτο μήνα ζωής του παιδιού αν φυσικά το θέλετε και για να γίνει αυτό θα πρέπει να προνοήσετε πολύ νωρίτερα.

 Επίσης υπάρχει και η υπηρεσία προστασίας του παιδιού η λεγόμενη γιούντικαμ.
Θα λαμβάνεται συνεχώς ειδοποιήσεις που θα γράφουν για τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν στο μωρό, τα χαρτιά αυτά θα σας τα σφραγίζει ο παιδίατρος και θα τα στέλνετε πίσω, αν παραλείψετε να το κάνετε θα έχετε ινκόγκνιτο επίσκεψη στο σπίτι σας για να διαπιστωθεί κάτω από τι συνθήκες ζει το παιδί. Αν οι συνθήκες δεν είναι πρέπουσες τότε το παιδί παίρνετε από το κράτος, επίσης δεν έχετε δικαίωμα να ασκείτε βία στο παιδί λεκτική ή σωματική, εδώ και πάλι θα επέμβει η γιούντικαμ.
Ίσως το πιο σοβαρό θέμα που απασχολεί κάθε γονέα που πρόκειται να μετοικίσει στην Γερμανία με τα παιδιά του είναι τα σχολεία τα οποία δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά περνούν από τεστ για να διαπιστωθεί αν θα τα στείλουν σε κανονικό ή ειδικό σχολείο, το δημοτικό είναι 4 τάξεις ενώ υπάρχουν 3 διαφορετικά γυμνάσια όπου οι μαθητές τοποθετούνται ανάλογα με τους βαθμούς τους, δείτε χρήσιμες πληροφορίες ΕΔΩ 

Γενικά
Μεταναστεύοντας στην Γερμανία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι νόμοι είναι νόμοι και ακόμη και  οι πιο απλοί τηρούνται κατά γράμμα από όλους.
 Θα πρέπει να προσέχετε τις ώρες κοινής ησυχίας, θα πρέπει να κάνετε ανακύκλωση τα σκουπίδια σας βάζοντας τα χαρτιά σε μπλε σακούλες και τα πλαστικά σε κίτρινες εκτός τα πλαστικά μπουκάλια τα οποία πρέπει να ανακυκλώνεται στα ειδικά μηχανήματα των markets, θα έχετε όμως όφελος 0.25 ευρώ για κάθε μπουκάλι.Αν οδηγείτε αυτοκίνητο θα πρέπει να φροντίζετε για την αλλαγή των ελαστικών σας ανάλογα την εποχή να βάζετε δηλαδή καλοκαιρινά ή χειμερινά λάστιχα. Μεγάλη προσοχή στα όρια ταχύτητας διότι υπάρχουν κάμερες παντού, αν οδηγείτε με περισσότερα χιλιόμετρα από το επιτρεπτό όριο θα δείτε ένα φλας να ανάβει και σε 2 μέρες θα λάβετε ταχυδρομικώς την κλήση σας με την φωτογραφία σας επάνω και το ποσό του προστίμου, αν τρέχατε πολύ παραπάνω εκτός από το πρόστιμο θα σας γίνει και αφαίρεση του διπλώματος.
Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι οι νόμοι έχουν μικρές διαφορές ανά γερμανικό κρατίδιο
Χρήσιμες πληροφορίες για την ζωή στην Γερμανία μπορείτε να βρείτε στα Αγγλικά στην σελίδα του γερμανικού υπουργείου μετανάστευσης www.bamf.de. Φυσικά μπορείτε να ρωτήσετε και εμάς αφήνοντας το σχόλιο σας.

Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή όλου ή μέρος του περιεχομένου και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την έγκρισή μας.
Share To:

Toula- lol moms

Το blog των lol mommies σας περιμένει να το ανακαλύψετε!Ταξιδέψτε μαζί μας, δείτε προτάσεις και κριτικές, γελάστε, συγκινηθείτε, ενημερωθείτε και δημιουργήστε με μια πιο lol ματιά!!!

Άφησε το σχόλιο σου :

4 comments so far,Add yours

 1. Κάποιο λάθος έχετε κάνει σχετικά με τις κρατήσεις του εργένη. Αυτές κυμαίνονται γύρω στο 15%. Στην απόδειξη που έχετε φωτογραφίσει άλλωστε, οι κρατήσεις στο μισθό των 2500 ευρώ, είναι 430 ευρώ. οπότε στον μισθό των 1500ων, δεν μπορεί να είναι 650 οι κρατήσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω. Οι κρατήσεις δεν είναι κλιμακωτές με βάση το ποσό αλλά με βάση την οικογενειακή κατάσταση. Λιγότερα χρήματα μεν μεγαλύτερες κρατήσεις δε αν πρόκειται για ένα άτομο

   Διαγραφή
 2. Πρέπει να το διορθώσετε. Οι ανύπαντροι είναι στην κλίμακα 1 και οι παντρεμένοι στην 3-5 ή 4-4. Στην φωτογραφία φαίνεται το StK 3, το 1,5 είναι κάτι άλλο (freibetrag).

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν έχετε κάτι να μας πείτε και θέλετε όλοι οι αναγνώστες να διαβάσουν την γνώμη σας Σχολιάστε....