Search

10 ιδέες απασχόλησης παιδιού στο αυτοκίνητο. Ηλικίες 3 έως 5 ετών

 Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που αντιμετωπίζουμε οι γονείς όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητο μεγαλύτερες αποστάσεις από τις συνηθισμένες που διανύουμε συνήθως, είναι η απασχόληση των παιδιών στο αυτοκίνητο προς αποφυγήν του  γνωστού μαμά βαριέμαι που καταλήγει σε γκρίνια και υστερία, επακόλουθα φυσικά της κούρασης.
 Στην περίπτωσή μας είχαμε να κάνουμε με πολύωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο και αναφέρομαι φυσικά στα οδικά Ευρωπαϊκά μας ταξίδια για τα οποία υπάρχει η σχετική ανάρτηση, " Οδικό ταξίδι Ελλάδα - Γερμανία "


10-road-trip-ideas-for-kids


Όπως καταλαβαίνεται η ώρες στο αυτοκίνητο ήταν πάρα πολλές και έτσι έπρεπε από πριν να φροντίσω για τις δραστηριότητες που θα κρατούσαν το παιδί σε ηρεμία και κυρίως στο καθισματάκι αυτοκινήτου.
 Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν παιδιά ηλικιών 3-5 ετών και επειδή κυρίως είναι παιχνίδια που απασχολούν το μυαλό εμείς συνεχίζουμε να παίζουμε και τώρα στις  μικρότερες αποστάσεις με το αυτοκίνητο και με αυτό τον τρόπο νικάμε την ναυτία που νιώθει η μικρή
Θα πρέπει όμως να σας επισημάνω ότι μερικές από τις παρακάτω δραστηριότητες δεν καθίστανται δυνατές εάν είστε εσείς ο οδηγός.


δραστηριότητες παιδιών σε ταξίδι


Μιας και η κόρη μου βαριέται εύκολα όπως και τα περισσότερα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες  έπρεπε να έχουμε αρκετές εναλλακτικές ιδέες απασχόλησης για τις 20 ώρες που θα ήμασταν στο αυτοκίνητο.
1. Αρχικά χρησιμοποίησα τεχνολογικά μέσα, φρόντισα από πριν να φορτώσω σε usb stick παιδικά τραγούδια που ακούγαμε και στο σπίτι. Αν το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σας δεν υποστηρίζει usb μπορείτε απλά να πάρετε μαζί σας μερικά CD παιδικών τραγουδιών.
Ανεβάστε την ένταση και τραγουδήστε δυνατά, μετατρέψτε δηλαδή το αυτοκίνητο σε kids disco ένα πράγμα.
Αν στο παιδί αρέσουν τα παραμύθια, μπορείτε να συμπεριλάβετε στην λίστα σας τα λεγόμενα ακουστικά παραμύθια. Θα τα βρείτε στις κατηγορίες audio books 

2. Κατεβάστε παιχνίδια σε tablet ή κινητό.

 Μία πολύ ωραία εφαρμογή που χρησιμοποιούσαμε εμείς ήταν "Tο νηπιαγωγείο lite" (μπορείτε να τα εγκαταστήσετε για iOS και Android) επίσης πολλά puzzle games. Τα συγκεκριμένα puzzle είναι πάρα πολύ εύκολα γιατί υπάρχει ήδη η εικόνα και τα παιδιά πρέπει απλά να βρουν το ίδιο κομμάτι άλλωστε μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ηλικίες 3, 4 το πολύ 5 ετών. Εγκατάσταση για iOS και Android. (Οι εφαρμογές που σας προτείνω είναι δωρεάν)


iOS and Android kids apps3. Quiet books
'Αλλη μία πάρα πολύ όμορφη ιδέα απασχόλησης παιδιού είναι τα Quiet books!
 Έφτιαξα ένα quiet book και το κράτησα για έκπληξη. Ήταν κάτι που η κινεζούλα μου δεν είχε ξαναδεί και φυσικά ενθουσιάστηκε, ήμουν σίγουρη πως θα της αρέσει και έτσι εκμεταλλεύτηκα την ιδέα σαν μία ακόμη δραστηριότητα για το αυτοκίνητο.
Περάσαμε αρκετή ώρα ευχάριστα, μαζεύοντας  κερασάκια από το δέντρο, βάζοντας τα στο καλαθάκι τους αλλά και στην επόμενη σελίδα!!!
Βρήκα την ιδέα και τις οδηγίες κατασκευής στο happymumangie.gr  Επισκεφτείτε το να είστε σίγουροι πως τα παιδιά θα το λατρέψουν.
4. Ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ
Ο πρώτος παίκτης ξεκινά λέγοντας μια πρόταση και οι υπόλοιποι συνεχίζουν με μία πρόταση κάθε φορά.
1ος παίκτης (μαμά): Μια φορά και ένα καιρό ήταν....
2ος παίκτης (παιδί): Ένα λαγουδάκι που ζούσε σε ένα δάσος
1ος παίκτης (μαμά): Το δάσος αυτό ήταν μαγεμένο
2ος παίκτης (παιδί): και όλα τα λουλούδια μιλούσαν

Στο παιχνίδι μπορούν φυσικά να συμμετέχουν και περισσότεροι από 2 παίκτες. Η ιστορία θα τελειώσει όταν το παιδί βαρεθεί, αλλά εσείς θα έχετε ανακαλύψει πόσο ευρηματικά μπορούν να γίνουν τα μικρά παιδιά με πολύ λίγη βοήθεια.

5. Δυο αλήθειες και ένα ψέμα
Λέτε στο παιδί 2 αλήθειες και ένα ψέμα. Το παιδί πρέπει να βρει ποιο είναι το ψέμα.
Προτιμήστε αστείες προτάσεις ψεμμάτων όπως για παράδειγμα
Το σπίτι της γιαγιάς είναι κοντά στην θάλασσα.
Η μαμά φοράει μαύρα παπούτσια
Ο μπαμπάς έχει ένα δεινόσαυρο στο κεφάλι του

6. Μάντεψε τι είναι
Το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι γρίφων. Τον τελευταίο καιρό παίζουμε το παιχνίδι με κατηγορίες, η αγαπημένη μας είναι τα φρούτα.
Έξω πράσινο, μέσα κόκκινο με μικρά κουκουτσάκια... Τι είναι; Το καρπούζι.
Για μικρότερα παιδιά περιγράψτε πράγματα που βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του παιδιού για να καταφέρει ευκολότερα να εντοπίσει το αντικείμενο που περιγράφετε.

7. Διάλεξε χρώμα αυτοκινήτου
Διαλέγουμε όλοι από ένα χρώμα και παρατηρούμε τα αυτοκίνητα που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση. Κερδίζουμε όταν περάσει αυτοκίνητο στο χρώμα που έχουμε διαλέξει. 
Υ.Σ Αν έχετε και εσείς κόρες πείτε τους πως το ροζ δεν παίζει σε αυτό το παιχνίδι 

8. Tic Tac toe
Ουσιαστικά αυτό είναι ένα DIY παιχνίδι τρίλιζας, έχω κολλήσει πάνω σε ένα μεσαίου μεγέθους πουγκί washi tape και κουμπιά για πιόνια, επειδή όμως για παιδιά αυτών των ηλικιών είναι λίγο δύσκολο να παίξουν πραγματικά τρίλιζα το χρησιμοποιούμε για να βάζουμε τα ίδια χρώματα κουμπιών σε κάθε σειρά ή ρίχνουμε τα κουμπιά μέσα στο πουγκί απλά για να κάνουμε θόρυβο, μπορούμε ακόμη να φτιάχνουμε διάφορα σχήματα με περισσότερα χρωματιστά κουμπιά
9. Πετάει Πετάει ???
Ζητήστε από το παιδί να σηκώνει το χέρι του μόνο κάθε φορά που θα λέτε ένα ζώο που πετάει ενώ εσείς θα σηκώνετε το χέρι σας κάθε φορά. Ξεκινήστε με 3-4 πουλιά που πετάνε και μετά μπερδέψτε το παιδί. Το παιχνίδι έχει πλάκα και θα τους αρέσει σίγουρα
-Πετάει πετάει το χελιδόνι;
-Ναι !!!!
-Πετάει πετάει το πουλί;
-Ναι!!!
-Πετάει πετάει ο γάιδαρος;

10. Εντόπισε τον αριθμό  στις οδικές πινακίδες
Επιλέγουμε έναν αριθμό από το 1 έως το 9 και προσπαθούμε να τον εντοπίσουμε στις οδικές πινακίδες χιλιομετρικών αποστάσεων που συναντάμε στο δρόμο. Διαλέξτε έναν αριθμό που μπορεί να θυμηθεί το παιδί και φωνάξτε μαζί του δυνατά μόλις τον εντοπίσετε.

Ελπίζω να βοήθησα και να σας φανούν χρήσιμες οι ιδέες μας.
Δεν θα ήθελα να γίνω γραφική αλλά θυμηθείτε πως οι ζώνες σώζουν ζωές και τα παιδιά δεν είναι πουθενά αλλού ασφαλή εκτός από τα ειδικά και εγκεκριμένα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου.

Stay connected....
Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή όλου ή μέρος του περιεχομένου και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την έγκρισή μας.

7 σχόλια

 1. Πολύ ωραίες ιδέες για παιχνίδια στο αυτοκίνητο! Περνάει ευχάριστα η ώρα! Χαίρομαι που σας βρήκα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς όρισες Σοφία, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

   Διαγραφή
 2. Ooo, Πολύ ωραίες ιδέες! τα quiet books δεν είναι για μικρές ηλικίες??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαρτάται πως θα το φτιάξεις και τι βαθμό δυσκολίας θα έχουν, αλλά γενικότερα με βρίσκεις σύμφωνη, μέχρι 5 ετών το πολύ, δεν νομίζω να έχει ενδιαφέρον για μεγαλύτερα παιδιά

   Διαγραφή
 3. Έρχεται καλοκαιράκι και τις χρειαζόμαστε αυτές τις ιδέες!!! Τέλειο το νέο λογότυπο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ Κική μου, μία μικρή ανανέωση μέχρι να βρω χρόνο να αλλάξω όλο το site

   Διαγραφή