Αρχική Ταξίδια Απασχόληση παιδιού στο αυτοκίνητο για 3 έως 5 ετών

Απασχόληση παιδιού στο αυτοκίνητο για 3 έως 5 ετών

by lol mommy

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που αντιμετωπίζουμε οι γονείς όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητο μεγαλύτερες αποστάσεις από τις συνηθισμένες που διανύουμε συνήθως, είναι η απασχόληση παιδιού στο αυτοκίνητο.

Προς αποφυγήν του γνωστού μαμά βαριέμαι που καταλήγει σε γκρίνια και υστερία, επακόλουθα φυσικά της κούρασης μπορούμε να τα απασχολήσουμε.

Στην περίπτωσή μας είχαμε να κάνουμε με πολύωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο και αναφέρομαι φυσικά στα οδικά Ευρωπαϊκά μας ταξίδια για τα οποία υπάρχει η σχετική ανάρτηση, ” Οδικό ταξίδι Ελλάδα – Γερμανία

Όπως καταλαβαίνεται η ώρες στο αυτοκίνητο ήταν πάρα πολλές και έτσι έπρεπε από πριν να φροντίσω για τις δραστηριότητες απασχόλησης που θα κρατούσαν το παιδί σε ηρεμία και κυρίως στο καθισματάκι αυτοκινήτου.

Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν παιδιά ηλικιών 3-5 ετών και επειδή κυρίως είναι παιχνίδια που απασχολούν το μυαλό εμείς συνεχίζουμε να παίζουμε και τώρα στις μικρότερες αποστάσεις με το αυτοκίνητο και με αυτό τον τρόπο νικάμε την ναυτία που νιώθει η μικρή

Θα πρέπει όμως να σας επισημάνω ότι μερικές από τις παρακάτω δραστηριότητες δεν καθίστανται δυνατές εάν είστε εσείς ο οδηγός.

απασχόληση-παιδί-αυτοκίνητο

Μιας και η κόρη μου βαριέται εύκολα όπως και τα περισσότερα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες έπρεπε να έχουμε αρκετές εναλλακτικές ιδέες απασχόλησης για τις 20 ώρες που θα ήμασταν στο αυτοκίνητο.

Αρχικά χρησιμοποίησα τεχνολογικά μέσα, φρόντισα από πριν να φορτώσω σε usb stick παιδικά τραγούδια που ακούγαμε και στο σπίτι. Αν το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σας δεν υποστηρίζει usb μπορείτε απλά να πάρετε μαζί σας μερικά CD παιδικών τραγουδιών.

Ανεβάστε την ένταση και τραγουδήστε δυνατά, μετατρέψτε δηλαδή το αυτοκίνητο σε kids disco ένα πράγμα.

Αν στο παιδί αρέσουν τα παραμύθια, μπορείτε να συμπεριλάβετε στην λίστα σας τα λεγόμενα ακουστικά παραμύθια. Θα τα βρείτε στις κατηγορίες audio books

Κατεβάστε παιχνίδια σε tablet ή κινητό

Μία πολύ ωραία εφαρμογή που χρησιμοποιούσαμε εμείς ήταν “Tο νηπιαγωγείο lite” (μπορείτε να τα εγκαταστήσετε για iOS και Android)

Puzzle games

Τα συγκεκριμένα puzzle είναι πάρα πολύ εύκολα γιατί υπάρχει ήδη η εικόνα και τα παιδιά πρέπει απλά να βρουν το ίδιο κομμάτι άλλωστε μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ηλικίες 3, 4 το πολύ 5 ετών. Εγκατάσταση για iOS και Android.

Οι εφαρμογές που σας προτείνω είναι δωρεάν

απασχόληση-παιδί-αυτοκίνητο

Quiet books

Άλλη μία πάρα πολύ όμορφη ιδέα απασχόλησης παιδιού στο αυτοκίνητο είναι τα Quiet books δηλαδή βιβλία από τσόχα!

Έφτιαξα ένα quiet book και το κράτησα για έκπληξη. Ήταν κάτι που η κινεζούλα μου δεν είχε ξαναδεί και φυσικά ενθουσιάστηκε, ήμουν σίγουρη πως θα της αρέσει και έτσι εκμεταλλεύτηκα την ιδέα σαν μία ακόμη δραστηριότητα για το αυτοκίνητο.

Περάσαμε αρκετή ώρα ευχάριστα, μαζεύοντας κερασάκια από το δέντρο, βάζοντας τα στο καλαθάκι τους αλλά και στην επόμενη σελίδα!

Μπορείς να βρεις οδηγίες για την κατασκευή χειροποίητου quiet book εδώ.

Ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ

Ο πρώτος παίκτης ξεκινά λέγοντας μια πρόταση και οι υπόλοιποι συνεχίζουν με μία πρόταση κάθε φορά

1ος παίκτης (μαμά): Μια φορά και ένα καιρό ήταν….
2ος παίκτης (παιδί): Ένα λαγουδάκι που ζούσε σε ένα δάσος
1ος παίκτης (μαμά): Το δάσος αυτό ήταν μαγεμένο
2ος παίκτης (παιδί): και όλα τα λουλούδια μιλούσαν

Στο παιχνίδι μπορούν φυσικά να συμμετέχουν και περισσότεροι από 2 παίκτες. Η ιστορία θα τελειώσει όταν το παιδί βαρεθεί, αλλά εσείς θα έχετε ανακαλύψει πόσο ευρηματικά μπορούν να γίνουν τα μικρά παιδιά με πολύ λίγη βοήθεια.

Δυο αλήθειες και ένα ψέμα για την απασχόληση παιδιού στο αυτοκίνητο

Λέτε στο παιδί 2 αλήθειες και ένα ψέμα. Το παιδί πρέπει να βρει ποιο είναι το ψέμα.
Προτιμήστε αστείες προτάσεις ψεμάτων όπως για παράδειγμα:
Το σπίτι της γιαγιάς είναι κοντά στην θάλασσα.
Η μαμά φοράει μαύρα παπούτσια.
Ο μπαμπάς έχει ένα δεινόσαυρο στο κεφάλι του.

 

Μην ξεχνάς να μας κάνεις   στην σελίδα 
του lol moms στο facebook

Μάντεψε τι είναι

Το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι γρίφων είναι κατάλληλο για την απασχόληση παιδιού στο αυτοκίνητο. Τον τελευταίο καιρό παίζουμε το παιχνίδι με κατηγορίες, η αγαπημένη μας είναι τα φρούτα.

Έξω πράσινο, μέσα κόκκινο με μικρά κουκουτσάκια… Τι είναι; Το καρπούζι.
Για μικρότερα παιδιά περιγράψτε πράγματα που βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του παιδιού για να καταφέρει ευκολότερα να εντοπίσει το αντικείμενο που περιγράφετε.

Διάλεξε χρώμα αυτοκινήτου

Διαλέγουμε όλοι από ένα χρώμα και παρατηρούμε τα αυτοκίνητα που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση. Κερδίζουμε όταν περάσει αυτοκίνητο στο χρώμα που έχουμε διαλέξει.

Υ.Σ Αν σας αρέσει αυτή η απασχόληση παιδιού στο αυτοκίνητο και έχετε και εσείς κόρες πείτε τους πως το ροζ δεν παίζει σε αυτό το παιχνίδι.

Tic Tac toe για την απασχόληση παιδιού στο αυτοκίνητο

Ουσιαστικά αυτό είναι ένα DIY παιχνίδι τρίλιζας. Έχω κολλήσει πάνω σε ένα μεσαίου μεγέθους πουγκί washi tape και κουμπιά για πιόνια.

Επειδή όμως για παιδιά αυτών των ηλικιών είναι λίγο δύσκολο να παίξουν πραγματικά τρίλιζα το χρησιμοποιούμε για να βάζουμε τα ίδια χρώματα κουμπιών σε κάθε σειρά ή ρίχνουμε τα κουμπιά μέσα στο πουγκί απλά για να κάνουμε θόρυβο.

Μπορούμε ακόμη να φτιάχνουμε διάφορα σχήματα με περισσότερα χρωματιστά κουμπιά.

απασχόληση-παιδί-αυτοκίνητο

Πετάει; Πετάει;

Ζητήστε από το παιδί να σηκώνει το χέρι του μόνο κάθε φορά που θα λέτε ένα ζώο που πετάει ενώ εσείς θα σηκώνετε το χέρι σας κάθε φορά. Ξεκινήστε με 3-4 πουλιά που πετάνε και μετά μπερδέψτε το παιδί. Το παιχνίδι έχει πλάκα και θα τους αρέσει σίγουρα

-Πετάει πετάει το χελιδόνι;
-Ναι !!!!
-Πετάει πετάει το πουλί;
-Ναι!!!
-Πετάει πετάει ο γάιδαρος;

Εντόπισε τον αριθμό στις οδικές πινακίδες

Επιλέγουμε έναν αριθμό από το 1 έως το 9 και προσπαθούμε να τον εντοπίσουμε στις οδικές πινακίδες χιλιομετρικών αποστάσεων που συναντάμε στο δρόμο. Διαλέξτε έναν αριθμό που μπορεί να θυμηθεί το παιδί και φωνάξτε μαζί του δυνατά μόλις τον εντοπίσετε.

Ελπίζω να βοήθησα και να σου φανούν χρήσιμες οι ιδέες μας.
Δεν θα ήθελα να γίνω γραφική αλλά θυμηθείτε πως οι ζώνες σώζουν ζωές και τα παιδιά δεν είναι πουθενά αλλού ασφαλή εκτός από τα ειδικά και εγκεκριμένα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου.

Με αγάπη lol mommy

Δες επίσης

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

* Αποθήκευσε το όνομα μου για την επόμενη φορά που θα σχολιάσω

7 Σχόλια

Μεσιτικό Μιχαλέλη 27 Μαΐου, 2018 - 9:58 πμ

Πολύ ωραίες ιδέες

Απάντηση
lol mommy 12 Μαρτίου, 2018 - 4:27 πμ

Σε ευχαριστώ Κική μου, μία μικρή ανανέωση μέχρι να βρω χρόνο να αλλάξω όλο το site

Απάντηση
Kiki Aposeki 11 Μαρτίου, 2018 - 10:18 μμ

Έρχεται καλοκαιράκι και τις χρειαζόμαστε αυτές τις ιδέες!!! Τέλειο το νέο λογότυπο!!!

Απάντηση
lol mommy 15 Φεβρουαρίου, 2018 - 4:45 πμ

Εξαρτάται πως θα το φτιάξεις και τι βαθμό δυσκολίας θα έχουν, αλλά γενικότερα με βρίσκεις σύμφωνη, μέχρι 5 ετών το πολύ, δεν νομίζω να έχει ενδιαφέρον για μεγαλύτερα παιδιά

Απάντηση
daphnie 14 Φεβρουαρίου, 2018 - 12:49 μμ

Ooo, Πολύ ωραίες ιδέες! τα quiet books δεν είναι για μικρές ηλικίες??

Απάντηση
lol mommy 31 Ιανουαρίου, 2018 - 4:45 πμ

Καλώς όρισες Σοφία, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

Απάντηση
Sofia 30 Ιανουαρίου, 2018 - 7:36 πμ

Πολύ ωραίες ιδέες για παιχνίδια στο αυτοκίνητο! Περνάει ευχάριστα η ώρα! Χαίρομαι που σας βρήκα!

Απάντηση

Το lol moms χρησιμοποιεί μπισκοτάκια για να σε θυμάται και την επόμενη φορά. Ελπίζουμε ότι είσαι ok με αυτό. Αν πάλι όχι μπορείς να συνεχίσεις χωρίς αποδοχή Eίμαι OK Περισσότερα