Αρχική Recommended Εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα- Πώς θα το καταφέρεις

Εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα- Πώς θα το καταφέρεις

by lol mommy

Η εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι ο λόγος που αποτρέπει πολλές οικογένειες να έχουν σκύλο.

Κάτι που μας είχε απασχολήσει πριν πάρουμε την τελική μας απόφαση να υιοθετήσουμε σκυλάκι.

Το μυστικό της εκπαίδευσης των κουταβιών είναι η ρουτίνα.

Αρχικά θα πρέπει να εξοπλιστείς με υπομονή, επιμονή, σφουγγαρίστρες, πανιά, απορρυπαντικά και ότι άλλο χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις τα ατυχήματα που σίγουρα θα συμβούν.

Αν καταφέρεις να κάνεις το σκυλάκι σου να ακολουθεί κάποια ρουτίνα έχεις λύσει το πρόβλημα όχι μόνο της εκπαίδευσης τουαλέτας αλλά και οτιδήποτε άλλο θέλεις να μάθει.

Παρακάτω θα επανέλθω στο θέμα της ρουτίνας και θα σου εξηγήσω περαιτέρω.

Πώς ξεκινάμε την εκπαίδευση του σκύλου;

Ξεκινώντας την εκπαίδευση θα πρέπει κυρίως εσύ να καταλάβεις πως έχεις να κάνεις με ένα μωρό ή μάλλον με ένα “χαζό” μωρό γιατί ακόμη και το πιο έξυπνο σκυλάκι έχει την συμπεριφορά και το μυαλό ενός μωρού.

Πολύ σημαντικό είναι να περιορίσεις το κουτάβι σε ένα μέρος του σπιτιού σου. Να δημιουργήσεις ένα χώρο στον οποίο θα κοιμάται το κουτάβι και θα περνάει τις ώρες του όταν εσύ θα λείπεις.

Αυτός ο χώρος θα πρέπει να είναι ευχάριστος για το κουτάβι και να το κάνει να νιώθει ασφάλεια όταν βρίσκετε εκεί, να γίνει δηλαδή το δικό του σπίτι, η φωλιά του. Ιδανικά είναι τα κρεβατάκια σκύλου φωλιές.

εκπαίδευση-σκύλων

Οικονομικά κρεβατάκια και μαξιλαράκια για κουτάβια μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Ο χώρος αυτός φυσικά θα διαφέρει ανάλογα το μέγεθος του σκύλου, για μικρόσωμα σκυλάκια ένα με ενάμιση μέτρο περίμετρο είναι αρκετό.

Μπορείς να το περιορίσεις είτε με κάγκελα περίφραξης για σκύλους του εμπορίου είτε να το δένεις σε κάποιο σημείο που θα μπορεί να μπει στο σπίτι του.

εκπαίδευση-σκύλων

Η εκπαίδευση για κουτάβια αρχικά θα γίνει με πάνες.

Τα κουτάβια τείνουν να κάνουν την ανάγκη τους στα ίδια σημεία, αυτά είναι τα σημεία που θα πρέπει να τοποθετήσεις τις πάνες κατά τις πρώτες μέρες της εκπαίδευσης.

Μία πάνα θα πρέπει να υπάρχει και στον περιορισμένο χώρο του κουταβιού αλλά σε κάποια απόσταση καθώς τα σκυλάκια δεν κάνουν την ανάγκη τους στον χώρο που κοιμούνται, στην φωλίτσα τους δηλαδή.

Αν δένεις το σκυλί σου θα πρέπει να φροντίσεις να μπορεί να μπαίνει στο σπίτι αλλά και να φτάνει την πάνα που θα έχεις τοποθετήσει λίγο πιο μακριά.

Ακόμη κι αν τοποθετήσεις πάνες, ακόμη κι αν εκείνες γράφουν πάνω πως έχουν μυρωδιά για να κάνουν την ανάγκη τους, το κουτάβι μπορεί να μην πάει.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κόψεις ένα κομμάτι της πάνας και να σκουπίσεις τα ούρα του με αυτό. Έπειτα να το τοποθετήσεις πάνω σε μία καθαρή.

Κάθε φορά που θα αλλάζεις την πάνα θα πρέπει να κόβεις ένα κομμάτι από την λερωμένη και να το αφήνεις πάνω στην καινούρια.

Το ζητούμενο είναι να δώσουμε στο κουτάβι να καταλάβει την όλη διαδικασία εκπαίδευσης.

Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η επιβράβευση όταν κάνει αυτό που θέλουμε και το μάλωμα όταν κάνει την ανάγκη του εκεί που δεν πρέπει.

Επανέρχομαι τώρα στο πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της εκπαίδευσης των κουταβιών που όπως προ είπα είναι η ρουτίνα.

Θα πρέπει να χτίσετε μαζί με το κουτάβι την ρουτίνα σας και πρωτίστως να παρακολουθείς το σκυλάκι σου και να ξέρεις πότε θέλει να κάνει την ανάγκη του.

Τα κουτάβια συνήθως θέλουν να κάνουν τα τσίσα τους όταν ξυπνάνε και όταν μυρίζουν έντονα το χώρο γύρω τους.

Πώς θα καταλάβεις ότι το κουτάβι θέλει να κάνει κακά;

Τα κακά είναι πιο εύκολη υπόθεση γιατί μπορείς να υπολογίσεις την ώρα που θα θέλουν.

Αυτό συνήθως συμβαίνει 30 λεπτά μετά το γεύμα και τα περισσότερα κουτάβια γυρνάνε γύρω γύρω από τον εαυτό τους πριν κάνουν τα κακά τους. (Δεν εννοώ να κυνηγάνε την ουρά τους, αυτό είναι άλλο θέμα που θα συζητήσουμε σε άλλη ανάρτηση).

Εκείνη την στιγμή θα πρέπει να το πάρεις και να το οδηγήσεις στο σημείο που θέλεις να τα κάνει, να περιμένεις μαζί του και να το επιβραβεύσεις όταν το καταφέρει.

Η επιβράβευση θα γίνετε με κάποια λιχουδιά και τις περισσότερες φορές με έμφαση σε ένα μπράβο, ώστε να μην το κάνει μόνο και μόνο για την λιχουδιά.

Δεν αρκεί και δεν θα μάθει τίποτα αν μόνο το μαλώνετε στα ατυχήματα γιατί ναι μεν θα τους πεις όχι εδώ, αλλά που; Αυτό το που, είναι που πρέπει να καταλάβει.

Επίσης δεν έχει νόημα να το μαλώσεις κατόπιν εορτής γιατί και πάλι δεν θα καταλάβει τίποτα, ούτε θα πρέπει να το μαλώσεις όταν επιστρέψεις στο σπίτι και δεις κάτι που δεν σου αρέσει γιατί το κουτάβι δεν θα το καταλάβει και θα συνδέσει την επιστροφή σου με το μάλωμα και θα σε φοβάται.

Όταν μιλάω για μάλωμα εννοώ λεκτικά με αυστηρό τόνο στην φωνή σου. Αν είσαι από αυτούς που δέρνουν σκυλιά και τρίβουν την μούρη των ζώων στις ακαθαρσίες τότε καλύτερα μην πάρεις σκύλο. Δώσε στο κουτάβι την ευκαιρία να έχει μια οικογένεια που του αξίζει.

Όταν ξυπνάει το κουτάβι σου θα πρέπει να πηγαίνεις να το βγάζεις από το σπίτι του, τον περιορισμένο χώρο του δηλαδή που είπαμε παραπάνω και να το οδηγείς στο σημείο που θέλεις να κάνει την ανάγκη του είτε αυτό είναι ο κήπος, το μπαλκόνι ή κάποιο άλλο εξωτερικό σημείο.

Εκείνη την στιγμή θα πρέπει να ακολουθείς τον ίδιο δρόμο, να γίνει η ρουτίνα σας ώστε το κουτάβι να το συνηθίσει και να ξέρει που πάτε.

Επίσης να μην κάνεις τίποτα άλλο και κυρίως να μην παίξεις μαζί του μέχρι να κάνει την ανάγκη του γιατί πολύ απλά θα το ξεχάσει και θα τα κάνει μετά όπου το βολεύει.

Τι είναι σημαντικό να ξέρεις για την εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα

Σημαντικό είναι να ξέρεις πως τα κουτάβια έχουν την συχνή ανάγκη των ούρων λόγω της μικρής τους κύστης.

Για παράδειγμα ένα κουτάβι 2 μηνών χρειάζεται τουαλέτα κάθε 2 ώρες.
Με την επιβράβευση το κουτάβι θα καταλάβει ότι του επιτρέπετε να κάνει την ανάγκη του στην πάνα και στον εξωτερικό χώρο που το οδηγείτε και περιμένετε να τα κάνει.

Η ανάγκη τουαλέτας για τα κουτάβια είναι κάτι που είναι στο “χέρι” τους και μπορούν ότι ώρα θέλουν και όπου θέλουν να τα κάνουν.

Απ’ την άλλη μεριά όμως, το φαγητό και το νερό είναι στο δικό μας χέρι και θα πρέπει να τα περιμένουν από εμάς.

Αυτό είναι ένα γεγονός που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να δώσουμε στο κουτάβι να καταλάβει ότι πρέπει να μας ειδοποιεί όταν θέλει να κάνει την ανάγκη του γιατί ναι μεν στην αρχή θα πρέπει εμείς να υπολογίζουμε την ώρα και να το παρακολουθούμε πότε μυρίζει έντονα τον χώρο γύρω του αλλά δεν είναι δυνατόν να το κάνουμε αυτό πάντα.

Με ποιο τρόπο θα μάθουμε στο κουτάβι να μας ειδοποιεί όταν θέλει τουαλέτα

Ο τρόπος για να του μάθουμε να μας ειδοποιεί είναι να εκμεταλλευτούμε την ανάγκη του για νερό που είναι στο χέρι μας.

Τοποθετούμε το νερό του σε ένα εξωτερικό σημείο και φροντίζουμε να μπορεί να το δει αλλά όχι να το πλησιάσει.

Εμείς έχουμε το νερό του ακριβώς έξω από την μπαλκονόπορτα και όταν διψάει αρχίζει να γρατζουνάει το τζάμι. Το ίδιο έκανε και όταν ήθελε τσίσα του γιατί στην άλλη πλευρά του μπαλκονιού είχα τοποθετήσει λερωμένη πάνα του.

εκπαίδευση-σκύλων

Φρόντισε λοιπόν να διψάσει, παίξε μαζί του και κούρασε το κουτάβι σου ώστε να προσπαθεί να πλησιάσει το νερό του και να μην μπορεί. Τότε θα αναγκαστεί να στο δείξει και εσύ θα πρέπει να το επιβραβεύσεις.

Το παιχνίδι θα του φέρει και ούρα οπότε μην βιαστείς να το βάλεις μέσα όταν πιει νερό, άφησέ το να μυρίσει μέχρι να βρει την πάνα και μετά θα σε ξανά ειδοποιήσει για να μπει μέσα.

εκπαίδευση-σκύλων

Όταν το σκυλάκι φτάσει σε αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης μπορείς να αρχίσεις να αφαιρείς σιγά σιγά τις πάνες αφήνοντας τελευταία αυτή που έχεις στον περιορισμένο χώρο του ιδιαίτερα αν λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι αλλά και για το ότι θα την χρειαστεί κατά την διάρκεια της νύχτας.

Παραπάνω σου είπα πως το νερό πρέπει να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο αλλά όταν το σκυλάκι είναι μικρό και εσύ λείπεις δεν μπορείς να το αφήνεις διψασμένο, πρέπει λοιπόν να αφήνεις νερό στο σπίτι του άρα και επιτρεπτό χώρο για ούρα, δηλαδή πάνα.

Εμείς χρειαστήκαμε μόλις 2,5 πακέτα πάνες. Η πάνα από το σπίτι του βγήκε όταν κατά την επιστροφή μου στο σπίτι αλλά και το πρωί που ξυπνούσα, η πάνα ήταν καθαρή.

Μεγαλώνοντας το σκυλάκι θα μάθει να κρατιέται και θα περιμένει να κάνει την ανάγκη του στην βόλτα καθώς η ανάγκη του δεν θα είναι τόσο συχνή.

Λίγα λόγια για το δικό μας σκυλάκι!

Ο Κάσπερ ήρθε στην οικογένειά μας όταν ήταν σχεδόν 20 ημερών! Ο λόγος που το πήραμε τόσο μικρό ήταν ένα πρόβλημα της μητέρας του, σε διαφορετική περίπτωση είναι κάτι που δεν συνιστάται καθώς τα κουτάβια πρέπει να δέχονται την φροντίδα της μητέρας τους και το μητρικό γάλα για περίπου 40 ημέρες.

Παρόλο την μικρή του ηλικία μέσα σε δύο μέρες ανταποκρινόταν στο άκουσμα του ονόματός του κάτι που με έκανε να καταλάβω ότι είχα να κάνω με έναν έξυπνο σκύλο και έτσι άρχισα να έχω απαιτήσεις.

Αφού μπόρεσε να μάθει το όνομά του τόσο μικρός θα μπορεί να κάνει τα πάντα σκέφτηκα και άρχισα μόλις μία εβδομάδα μετά την εκπαίδευση τουαλέτας. Ήταν μόλις 1,5 μηνών όταν αφαίρεσα την τελευταία πάνα για πάντα

Πολλοί θα σας πουν ότι η εκπαίδευση πρέπει να αρχίσει αργότερα, η δική μου άποψη είναι όσο μικρότερο τόσο καλύτερα

Με αγάπη lol mommy

Δες επίσης

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

* Αποθήκευσε το όνομα μου για την επόμενη φορά που θα σχολιάσω

Το lol moms χρησιμοποιεί μπισκοτάκια για να σε θυμάται και την επόμενη φορά. Ελπίζουμε ότι είσαι ok με αυτό. Αν πάλι όχι μπορείς να συνεχίσεις χωρίς αποδοχή Eίμαι OK Περισσότερα