Search

Συνταγή παραδοσιακή βασιλόπιτα Αγιάσου με μυρωδάτα φύλλα ζύμης


Μοναδική στο είδος της καθώς αποτελείται από στρώσεις καλοανοιγμένων μυρωδάτων φύλλων ζύμης. Η βασιλόπιτα Αγιάσου, αποτελεί ένα γλυκό έδεσμα που αναζητά κανείς όλο το χρόνο και μπορεί να βρει εύκολα στα αρτοποιεία της Μυτιλήνης που συνήθως την προμηθεύονται από τον συνεταιρισμό γυναικών Αγιάσου. Περίοπτη η θέση της στο τραπέζι μας παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς. 



Τα βήματα παρασκευής της απαιτούν τεχνική και επιμονή για ένα επιτυχημένο και συνάμα παραδοσιακό αποτέλεσμα. Σας προτείνω να το δοκιμάσετε αν σας αρέσουν οι προκλήσεις  στην κουζίνα

Συνταγή Βασιλόπιτα ΑγιάσουΥΛΙΚΑ

1 κιλό σκληρό αλεύρι
2 φλιτζάνια φρέσκο βούτυρο
2 κουταλάκια γλυκού γλυκάνισο 
2,5 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κοφτά κουταλάκια γλυκού σόδα
2 κουταλάκια γλυκού κοφτά αλάτι
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια τριμμένη ξερή μυζήθρα
1 αυγό
Σουσάμι
Από 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό: μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, πιπερόριζα, κακουλέ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το γλυκάνισο σε 2,5 φλιτζάνια νερό για περίπου 10 λεπτά και αφού το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. 
Το ανακατεύουμε με τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη. 

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι και εν συνεχεία προσθέτουμε το μείγμα του γλυκάνισου. Αφού γίνει ζύμη την αφήνουμε σε σκιερό μέρος για περίπου μία ώρα.

Ανακατεύουμε τη μυζήθρα με τα μπαχαρικά. Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι. 
Ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο και το απλώνουμε αφού το αλευρώσουμε στο ταψί έτσι ώστε να περισσεύει, το βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα της μυζήθρας.

Ομοίως ανοίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα και πασπαλίζουμε με μυζήθρα μέχρι να εξαντληθούν όλα τα υλικά. 

Με το τελευταίο φύλλο που θα προεξέχει σχηματίζουμε ένα στεφάνι στην επιφάνεια του ταψιού. 
Αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μιάμιση ώρα έχοντας σκεπασμένο το ταψί με βουτυρωμένο λαδόχαρτο. 

Extra tip Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι καθώς βάση μαρτυρίας ντόπιων κάνει τη ζύμη πιο μαλακιά. 


Αν και δύσκολη η παρασκευή της το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει και ίσως να την φτιάχνεται όλο τον χρόνο όπως κάνουμε και εμείς στην Μυτιλήνη.
Καλές γιορτές με υγεία
lol mommy

Stay connected
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook 

Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή όλου ή μέρος του περιεχομένου και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την έγκρισή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου