Αρχική Μέρη και Δραστηριότητες 6 μέρες στη Λέσβο. Που να πάτε, τι αξίζει να επισκεφτείτε.

6 μέρες στη Λέσβο. Που να πάτε, τι αξίζει να επισκεφτείτε.

by lol mommy

Αξιοθέατα, μουσεία, κάστρα, μοναστήρια, πανέμορφες παραλίες και ταβερνάκια για ούζο συνθέτουν έναν ιδανικό προορισμό διακοπών για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Πρωτεύουσα του νησιού της Λέσβου είναι η Μυτιλήνη, χτισμένη στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού.

Η άφιξη στο νησί γίνεται είτε ακτοπλοϊκά είτε αεροπορικά και στις δύο περιπτώσεις φτάνετε στην πρωτεύουσα του νησιού, την Μυτιλήνη. Το λιμάνι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ενώ το αεροδρόμιο μερικά χιλιόμετρα εκτός.


Η Λέσβος απαρτίζεται από πάρα πολλά μικρά και μεγάλα χωριά και το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείτε μεταφορικό μέσο για τις μετακινήσεις σας προκειμένου να επισκεφτείτε τα πιο διάσημα μέρη της Λέσβου.

Παρακάτω θα σας δώσω οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να επισκεφτείτε όσο περισσότερα μέρη της Λέσβου γίνετε την κάθε μία από τις 6 μέρες ώστε να μην χάσετε το χρόνο σας στους δρόμους αλλά και για να περάσετε όμορφα.



Πόλη της Μυτιλήνης – Αξιοθέατα και μουσεία

Η πρώτη μέρα των διακοπών μας οπουδήποτε κι αν πάμε προτιμάμε να την περνάμε πιο ξεκούραστα μιας και συνυπολογίζετε η κούραση του ταξιδιού οπότε προτείνω να μείνετε να γνωρίσετε την πόλη της Μυτιλήνης.


Απ’ την άλλη μεριά αν το ξενοδοχείο που θα επιλέξετε για την διαμονή σας, είναι εκτός Μυτιλήνης, μπορείτε να δείτε την πρωτεύουσα του νησιού την τελευταία μέρα των διακοπών σας.

Στη Μυτιλήνη θα μπορέσετε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Το μουσείο του Θεόφιλου και τη Βιβλιοθήκη Τεριάντ. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο της Λέσβου.


Η πόλη έχει δύο μεγάλες εκκλησίες. Τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα.

Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα από τα ισχυρότερα και μεγαλύτερα κάστρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Μυτιλήνης στη Λέσβο.

Το Κάστρο της Μυτιλήνης, την πρωτεύουσα της Λέσβου, είναι χτισμένο γύρω από ένα λόφο, κοντά στο λιμάνι. Πιστεύεται ότι οι Βυζαντινοί ήταν οι πρώτοι που έχτισαν τα τείχη αυτού του Κάστρου. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 5ο αιώνα, προκειμένου να προστατευτεί το νησί από τους πειρατές της Μεσόγειου.


Πέτρα – Μόλυβος – Άναξος

Από τα πιο όμορφα χωριά της Λέσβου είναι η Πέτρα, ο Μόλυβος (Μήθυμνα) και η Άναξος, βρίσκονται σε μία απόσταση 60 χλμ από την πρωτεύουσα αλλά απέχουν μόνο λίγα λεπτά το ένα από το άλλο και σας δίνετε η ευκαιρία να τα δείτε την ίδια μέρα.

Μόλυβος

Ο Μόλυβος είναι γνωστός για τα γραφικά σοκάκια του και το επιβλητικό του κάστρο.
Το Κάστρο του Μολύβου είναι ένα μεγάλο ιστορικό μνημείο σε όλο το νησί και ως ένα από τα πιο καλά διατηρημένα κάστρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανοικτό για το κοινό, αυτό το κάστρο και το κάστρο της Μυτιλήνης είναι τα πιο διάσημα στη Λέσβο. Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο φρούριο με ισχυρούς τοίχους και άλλα διακριτικά στοιχεία. Το Κάστρο διαιρείται σε πολλά επίπεδα, συνδεδεμένα μεταξύ τους με πλακόστρωτα μονοπάτια.

molyvos-castle

Φυσικά από τον Μόλυβο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα εκπληκτικά ταβερνάκια και η νυχτερινή ζωή καθώς στο Μόλυβο βρίσκονται δύο από τα πιο δυνατά clubακια του νησιού, το congas και το oxy.

Πέτρα

Η Πέτρα φημίζεται κυρίως για το μοναστήρι της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, σε θέση οχυρή και απόρθητη, χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε βράχο απαιτεί υπομονή και αντοχή για να ανέβει κανείς τα 114 λαξευμένα σκαλοπάτια ώστε να το επισκεφτεί.


Στην Πέτρα εκτός από τα γραφικά καφέ και τα τουριστικά μικρομάγαζα που βρίσκονται τριγύρω της αγορά της, θα βρείτε και μία σειρά από beach bar στην αμμώδη παραλία της όπου μπορείτε να κολυμπήσετε.

Άναξος

Αν τα προηγούμενα δύο χωριά είχαν κάτι να επιδείξουν τότε η Άναξος είναι η καλύτερη επιλογή για μπάνιο καθώς διαθέτει μία τεράστια αμμώδη παραλία και προσφέρει ώρες χαλάρωσης ή ατελείωτου παιχνιδιού με τα παιδιά. Φυσικά υπάρχει και μία σειρά από εστιατόρια και ταβέρνες για ουζάκι δίπλα στη θάλασσα.


Η Άναξος είναι και μία καλή επιλογή διαμονής καθώς εκεί βρίσκεται ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού το Anaxos Hill Apartments & Bungalows σε μία πανέμορφη τοποθεσία στην κορυφή ενός λόφου δίπλα στη θάλασσα.

Mε θέα το απέραντο γαλάζιο και τα κρυστάλλινα νερά του Βορείου Αιγαίου, τον κόλπο της Πέτρας και τον ρομαντικό κόλπο του Μολύβου.

Συνοπτικά για την παραπάνω διαδρομή προτείνω, καφεδάκι στην Πέτρα, μπάνιο στην παραλία της Ανάξου, φαγητό και νυχτερινή έξοδο στο Μόλυβο.


Άγιος Ραφαήλ – Μανταμάδο – Συκαμνιά

Μοναστήρια

Αν βρεθείτε στην Μυτιλήνη τότε σίγουρα μία από τις μέρες των διακοπών σας θα την αφιερώσετε στις επισκέψεις των μεγάλων μοναστηριών.

Ο Αγ. Ραφαήλ και ο Ταξιάρχης Μανταμάδου είναι από τα πιο γνωστά προσκυνήματα πανελλαδικά ωστόσο στο lol moms έχει γραφτεί αναλυτικό άρθρο για τον εκκλησιαστικό τουρισμό στη Λέσβο και μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τα μεγαλύτερα μοναστήρια.

Μουριά του Μυριβήλη

Ένα ακόμη χωριό που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στο νησί της Λέσβου είναι η Συκαμνιά ή Σκαμνιά που σημαίνει μουριά και είναι η γενέτειρα του Στρατή Μυριβήλη εξού και η “Μουριά του Μυριβήλη”

Σκάλα Σκαμνιάς

Η Σκάλα Σκαμνιάς είναι ένας τόπος τόσος μικρός και γραφικός και συνάμα τόσο μεγάλος και σημαντικός εξαιτίας της καίριας γεωγραφικής του θέσης καθώς αποτελεί ένα από τα κοντινότερα σημεία με την Τουρκία.

Αποτελεί ένα ιδιαιτέρα μικρό χωριό που όμως τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει την προσοχή και τα βλέμματα πολλών ανθρώπων καθώς εκεί οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, από το 2015 μέχρι και σήμερα, αυξήθηκαν δημιουργώντας συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης

Γιαγιάδες της Λέσβου – υποψήφιες για το Nobel Ειρήνης

Η σειρά που πρέπει να επισκεφτείτε τα παραπάνω μέρη ξεκινώντας από την Μυτιλήνη είναι:

Αγ. Ραφαήλ, έπειτα στο Μανταμάδο και τέλος στη Σκαμνιά για φαγητό και ξεκούραση. Παρόλο που το πρωί θα έχετε επισκεφτεί μοναστήρια, φροντίστε να πάρετε μαζί μαγιό γιατί η παραλία Σκαμνιάς είναι πάρα πολύ όμορφη.


Αγιάσος – Βατερά

Αγιάσος

Η Αγιάσος είναι περιοχή που σίγουρα θα επισκεφθείτε στη Μυτιλήνη. Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, με πολύ πλούσια βλάστηση.

Είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα για το Προσκύνημα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας με τη θαυματουργή εικόνα της, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. αλλά και την γιορτή του κάστανου.


Θα θαυμάσετε σίγουρα την αρχιτεκτονική της Αγιάσου καθώς και την πλούσια χειροτεχνία που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή όπως η κεραμική, τα ξυλόγλυπτα και το λαογραφικό μουσείο.

Απολαύστε το καφεδάκι σας στα παραδοσιακά καφενεία κάτω από τη σκιά των πλατανιών.

Στην Αγιάσο θα βρείτε το καλύτερο λαδοτύρι Μυτιλήνης. Παραδοσιακά προϊόντα του χωριού που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το “αφέψημα Καϊνάρι“.

Όλο το χρόνο θα βρείτε “βασιλόπιτα Αγιάσου” και το εκπληκτικό παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό Μυτιλήνης που λόγο της δυσκολίας του φτιάχνεται κυρίως από τους τοπικούς συνεταιρισμούς γυναικών την “Πλατσέντα

Βατερά

Τα Βατερά είναι ένα από τα χωριά της Λέσβου με τις μεγαλύτερες παραλίες. Σχετικά ήσυχη περιοχή με αρκετές ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα.

Θαλάσσια παιχνίδια και παιχνίδια πάνω στην άμμο και κάτω από τον καυτό ήλιο του Αιγαίου, θα σας κάνουν να μην θέλετε να φύγετε.


Στο δρόμο από Αγιάσο προς Βατερά περνάτε από το χωριό Βρύσα που έγινε γνωστό τον τελευταίο καιρό για τον μεγάλο σεισμό που το κατέστρεψε παρόλα αυτά μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο – Συλλογή Φυσικής Ιστορίας στη Βρύσα Πολυχνίτου.

Για αυτή την διαδρομή προτείνω. Με προορισμό τα Βατερά στάση στην Αγιάσο για καφέ και προσκύνημα και έπειτα Βατερά για μπάνιο, φαγητό και διασκέδαση μέχρι το βράδυ.

Οι νεότεροι μπορούν να διασκεδάσουν στο beach bar – club Arena το οποίο λειτουργεί από νωρίς το μεσημέρι.


Γέρα – Πλωμάρι

Γέρα

Η περιοχή της Γέρας είναι κυριολεκτικά βυθισμένη μέσα στο πράσινο και στους ελαιώνες και προήλθε από τη συνένωση 6 χωριών.

Του Παπάδου με τα παραδοσιακά σπίτια και τα όμορφα αρχοντικά που χρησιμοποιούνται για πολιτιστικούς σκοπούς. Στο χωρίο Παπάδος θα βρείτε Το Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του Οδυσσέα Ελύτη


Του Σκοπέλου ένα παραδοσιακό χωριό, με γραφικά δρομάκια, μικρά καφενεδάκια και την εντυπωσιακή πλατεία.

Του Παλαιοκήπου με το ναό του Aγίου Eρμολάου, τρίκλιτη βασιλική χτισμένη το 1795.

Του Περάματος, λιμάνι και εμπορικό κέντρο της περιοχής, συνδέει τη Γέρα, μέσω του πορθμείου με τη Μυτιλήνη.

Σε μικρή απόσταση από τον Κόλπο, βρίσκεται η Κουντουρουδιά, απ’ όπου καραβάκι σε περνάει απέναντι.

Χαρακτηριστικές είναι οι εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών, «Θέρμα Γέρας»

Βρίσκονται σε παραθαλάσσια περιοχή. Γύρω από την πηγή τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την χρήση τους από την αρχαιότητα.

Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανακαινίστηκαν, γεγονός που αποδεικνύεται από την εσωτερική διακόσμηση του χώρου, κατά το πρότυπο των τούρκικων λουτρών (χαμάμ).

Το νερό θερμοκρασίας 39,5 C, συνιστάται για την θεραπεία εμφράξεων οργάνων της κοιλιακής χώρας, καθώς και άλλων νοσημάτων.

Πλωμάρι

Ένα χωρίο παγκοσμίως γνωστό για το ούζο του και φυσικά στο μεγάλο χωριό του Πλωμαρίου δεν θα μπορούσε να λείπει μουσείο ούζου.


Σήμερα, στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου η τεχνολογία συνυπάρχει με την ιστορία και την παράδοση. Δίπλα στα σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη βρίσκεται το Μουσείο του Ούζου της οικογένειας Βαρβαγιάννη.

Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων και τεχνικές για να γεννηθούν οι συνταγές της οικογένειας Βαρβαγιάννη.

Στην περιοχή του Πλωμαρίου δεν θα μπορούσαν λείπουν οι παραλίες με την καλύτερη εξ αυτών τον Αγ. Ισίδωρο. Ο Άγιος Ισίδωρος βρίσκεται 2 χλμ μετά το Πλωμάρι σε μια τουριστική περιοχή με ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης.

Έχει μήκος περίπου 1500μ και είναι παραλία με ψιλό βότσαλο. Είναι οργανωμένη παραλία και θεωρείτε από τις καθαρότερες παραλίες της Λέσβου με πολύ καθαρό νερό και κατέχει γαλάζια σημαία.

Aegean Regatta 2019

Το μεγάλο λιμάνι Πλωμαρίου φιλοξένησε την Aegean Reggata 2019

Ξεκινώντας από Μυτιλήνη με προορισμό το Πλωμάρι, προτείνω στάση στο Πέραμα Γέρας για καφέ και παγωτό, μπάνιο στον Αγ. Ισίδωρο και φυσικά ψαράκι με ούζο στο Πλωμάρι.

Καλλονή – Ερεσός – Σίγρι

Καλλονή

Η Καλλονή της Λέσβου είναι κυρίως γνώστη για το φημισμένο προϊόν της που είναι οι σαρδέλες αλλά και για τον αθλητικό σύλλογο Α.Ε.Λ. Καλλονής. Μεγάλος οικισμός που απέχει 40 χλμ από την Μυτιλήνη.

Λίγα χλμ πριν την Καλλονή στο χωριό Αγ. Παρασκευή στεγάζεται το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στο παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Ερεσό

Στην Ερεσό γεννήθηκε η Σαπφώ, η μεγάλη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας καθώς και οι φιλόσοφοι Θεόφραστος και Φανίας. Παρόλα αυτά πήρε το όνομά της από τον Έρεσο, που ήταν γιος του μυθικού βασιλιά Mάκαρα.

Η παραλία της, η «Σκάλα Ερεσσού» όπως την αποκαλούν ντόπιοι κι επισκέπτες, είναι από τις πιο μαγευτικές περιοχές του νησιού. Η θάλασσά της δεσπόζει ήδη από τον ερχομό, από ψηλά, καταγάλανη και παγωμένη. Το ηλιοβασίλεμά της, διάσημο κι από τα πιο όμορφα.

Η παραλία της Σκάλας Ερεσού, έχει βραβευτεί πολλές φορές με τη γαλάζια σημεία κι έχει κριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια από τις πιο καθαρές και φροντισμένες παραλίες που ενδείκνυται για ελεύθερο κάμπινγκ.

Η Ερεσός μαζί με τον Μόλυβο είναι τα πιο τουριστικά μέρη της Λέσβου. Η Ερεσός προτιμάτε κυρίως από νεότερους ανθρώπους, ψαροταβέρνες και beach bars στεγάζονται πάνω στο κύμα ενώ πάρα πολλά είναι τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα.

Σίγρι

Το Σίγρι είναι ένα πάρα πολύ μικρό χωριό δίπλα στην Ερεσό γνωστό για το μοναδικό φυσικό μνημείο το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς.


Η φύση έχει έναν τρόπο να μετατρέπει το οργανικό υλικό σε πέτρα, αυτή η διαδικασία ονομάζεται αποστείρωση. Στην πραγματικότητα, η αποστείρωση είναι μια διαδικασία με την οποία το ξύλο μετατρέπεται σε πέτρα.

Δημιουργήθηκε πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια, όταν ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν και απολίθωσαν το δάσος που κάλυπτε τότε την περιοχή.

Η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζοντας την μεγάλη περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το ανακήρυξε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και διεθνής όταν έγινε ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και μέλος του Παγκόσμιου Δίκτυου γεωπάρκων.

Η Ερεσός και το Σίγρι είναι τα πιο απομακρυσμένα χωριά του νησιού, απέχουν 100 περίπου χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης. Η παραπάνω διαδρομή θα είναι η πιο μακρινή που θα κάνετε στο νησί της Λέσβου αλλά και τα τρία χωριά αξίζουν να τα επισκεφτείτε.

Προτείνω στάση στην Καλλονή, στη συνέχεια Ερεσό για μπάνιο και φαγητό και φυσικά Σίγρι για να δείτε το μοναδικό απολιθωμένο δάσος.

Έξι μέρες διακοπές στη Μυτιλήνη θα είναι σίγουρα γεμάτες και αν ακολουθήσετε τις διαδρομές που γράφτηκαν παραπάνω θα προλάβετε να δείτε όλο το νησί.

Ωστόσο μιλήσαμε παραπάνω για τα μεγαλύτερα χωριά και τα διασημότερα μέρη της Λέσβου όπου μπορείτε να τα επισκεφτείτε την κάθε μέρα από τις 6 των διακοπών σας.

Με αγάπη από Μυτιλήνη

lol mommy

Δες επίσης

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

* Αποθήκευσε το όνομα μου για την επόμενη φορά που θα σχολιάσω

Το lol moms χρησιμοποιεί μπισκοτάκια για να σε θυμάται και την επόμενη φορά. Ελπίζουμε ότι είσαι ok με αυτό. Αν πάλι όχι μπορείς να συνεχίσεις χωρίς αποδοχή Eίμαι OK Περισσότερα