Αρχική Παιδιά και Έφηβοι Θέτοντας όρια στον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη

Θέτοντας όρια στον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη

by lol mommy

Η τεχνολογία έχει εισβάλει για τα καλά στις ζωές μικρών και μεγάλων. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε σαν μαμάδες για να προστατέψουμε τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να μην βυθιστούν μόνο στον ψηφιακό κόσμο χάνοντας παράλληλα άλλα σημαντικά πράγματα στον πραγματικό;

Είναι αδιαμφισβήτητα γεγονός ότι τα παιδιά μας περνούν ολοένα και περισσότερες ώρες μπροστά στις οθόνες

Γράφει η ομάδα του Lifestyle blog aspoonofSUGAR.gr

Πιστεύω θα συμφωνήσετε ότι δεν υπάρχει μαμά σε αυτόν τον κόσμο που δεν έχει βάλει οικειοθελών το παιδί της μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, τηλεόρασης ή videogame προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια άλλη επείγουσα όπως πάντα συμβαίνει υποχρέωση (να απαντήσει σε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο, να μαγειρέψει, να συγυρίσει το σπίτι, ακόμη και να έχει επιτέλους λίγο χρόνο για τον εαυτό της).

Όλες το έχουμε κάνει, και όλες έχουμε νιώσει ενοχές για αυτό. Ας μην είμαστε, όμως, σκληρές με τους εαυτούς μας. Οι οθόνες και ο ψηφιακός κόσμος ήρθε όχι μόνο για να μείνει, αλλά για να κυριαρχήσει στη ζωή μας και κυρίως των παιδιών μας που μεγαλώνοντας στον σύγχρονο, τεχνολογικά εξελιγμένο κόσμο, τις θεωρούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητά τους.

Mέσα σε όλα τα οφέλη, που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η τεχνολογία προσφέρει, εμείς οι γονείς καλούμαστε με την πληθώρα των πληροφοριών και συμβουλών που λαμβάνουμε να ορίσουμε το μέτρο και να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας στη σωστή χρήση και τον χρόνο που θα πρέπει να περνούν μπροστά από τις οθόνες.

Από όλες τις συμβουλές που έχω ακούσει όλα τα χρόνια ως μαμά από άλλους γονείς, από παιδιάτρους, διαβάζοντας έρευνες και άρθρα του διεθνούς τύπου, όπως με όλα τα θέματα έτσι και με αυτό, έχω ξεχωρίσει τις πρακτικές που ταιριάζουν στη δική μας οικογένεια και φιλοσοφία, τις έχω υιοθετήσει αυτά τα χρόνια και μετά από τις απαραίτητες ενδοοικογενειακές διαπραγματεύσεις έχουμε κατακτήσει την πολυπόθητη ισορροπία.

Τι πιστεύω ότι χρειάζεται κυρίως για να θέσουμε όρια στα παιδιά σχετικά με τον χρόνο που περνούν μπροστά από τις οθόνες;

Ας προσαρμοστούμε καταρχάς εμείς οι γονείς στη νέα ψηφιακή εποχή
Ο κόσμος μας αλλάζει, η τεχνολογία έχει κατακλύσει κάθε πτυχή της ζωής μας και για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, αλλά και τις ενασχολήσεις των παιδιών μας.

Οφείλουμε να μάθουμε ή έστω να προσπαθήσουμε στον βαθμό που μπορούμε τη νέα εποχή και τα ψηφιακά εργαλεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, έστω σε βασικό βαθμό, τις νέες τεχνολογίες για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε που περνά χρόνο το παιδί μας, να το προειδοποιήσουμε για τους κινδύνους, να έρθουμε κοντά στα ενδιαφέροντά του.

Ας συζητήσουμε με το παιδί για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνολογίας.

Τα παιδιά, όσο μικρά και να είναι, εάν τους μιλήσουμε απλά, με παραδείγματα και ειλικρίνεια καταλαβαίνουν και συμμορφώνονται. Εξηγήστε τους για το πόσα οφέλη μας έχει προσφέρει η τεχνολογία στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία, σε νέους τρόπους επικοινωνίας, στο να κάνει τον κόσμο μικρότερο, αλλά παράλληλα μιλήστε τους και για τους κινδύνους και την ανάγκη εμείς οι ίδιοι να θέτουμε όρια για να προστατευτούμε και να μην χάσουμε παράλληλα άλλα πράγματα και εμπειρίες εξίσου αν όχι περισσότερο σημαντικά στη ζωή.

Θέτουμε σαφή όρια στον χρόνο που περνά το παιδί μπροστά από την οθόνη.

Βρίσκουμε μαζί του εναλλακτικές για να περάσει την ώρα του όπως ένα βιβλίο, ένα επιτραπέζιο που θα παίξουμε μαζί του, άθληση σε εξωτερικό χώρο που είναι τόσο σημαντική για τη φυσική του κατάσταση.


Η συνέπεια σε αυτά που συμφωνούμε με το παιδί είναι το παν και τα όρια για την ώρα σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση που θα ασχολείται με την τεχνολογία για ψυχαγωγικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους πρέπει να τηρούνται.

Δίνουμε το καλό παράδειγμα

Είναι αυτονόητο ότι όταν μιλάμε στο παιδί για όρια και για το ότι θα πρέπει να περιορίσει τον χρόνο που περνά μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να είμαστε μονίμως με ένα κινητό στο χέρι ή προσηλωμένοι στην οθόνη του laptop μας.

Δείτε τις προτάσεις μας για “Τα 5 Βιβλία Που Θα Μας Βοηθήσουν Να Γίνουμε Καλύτεροι Γονείς”

Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας μας και μιμούνται τις πράξεις και αντιδράσεις μας. Οφείλουμε με τη συμπεριφορά μας να τους αποδείξουμε ότι τα όρια τα έχουμε θέσει πρώτα στους εαυτούς μας και στη συνέχεια τα ζητούμε και από αυτά.
Άλλωστε τα παιδιά είναι, σε όλα τα επίπεδα, μια μικρογραφία μας.

Γνωρίστε καλύτερα την ομάδα του aspoonofSUGAR.gr
Lifestyle blog για όλα όσα αφορούν τη σύγχρονη γυναίκα – wellness, lifestyle, οικογένεια, σχέσεις, ομορφιά, καριέρα, entertainment.

Δες επίσης

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

* Αποθήκευσε το όνομα μου για την επόμενη φορά που θα σχολιάσω

Το lol moms χρησιμοποιεί μπισκοτάκια για να σε θυμάται και την επόμενη φορά. Ελπίζουμε ότι είσαι ok με αυτό. Αν πάλι όχι μπορείς να συνεχίσεις χωρίς αποδοχή Eίμαι OK Περισσότερα