Search

Συνταγή σουγάνια. Οι παραδοσιακοί κρεμμυδοντολμάδες Λέσβου

 Τα σουγάνια είναι μία παραδοσιακή συνταγή της Λέσβου προερχόμενη από τα Μικρασιατικά παράλια που ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες της Σμύρνης το 1922. Η συνταγή των κρεμμυδοντολμάδων, τα σουγάνια όπως τα λέμε στη Μυτιλήνη πήρε την ονομασία της από την τούρκική λέξη σουγάν που σημαίνει κρεμμύδι.


Μην ξεχνάτε να μας κάνετε   στην σελίδα 
του lol moms στο facebook

Υλικά για συνταγή Σουγάνια Λέσβου - Κρεμμυδοντολμάδες

8 -10 μεγάλα κρεμμύδια 
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 ώριμη ντομάτα
1/2 μάτσο μαϊντανό
3 κ/γ κύμινο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Σημείωση: Τα 8-10 κρεμμύδια θα τα βράσουμε ενώ όλα τα άλλα υλικά θα τα χρησιμοποιήσουμε για την γέμιση

Εκτέλεση συνταγής - Πως φτιάχνουμε τα σουγάνια

1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε κάθετα με ένα μαχαίρι από τη μια πλευρά μέχρι το κέντρο του κρεμμυδιού.

2. Στην συνέχεια σε μια βαθιά κατσαρόλα σιγοβράζουμε τα κρεμμύδια για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ή μπορούμε να τα ζεματίσουμε για 4-5 λεπτά σε νερό που βράζει. (όπως θα κάναμε με το λάχανο για τους λαχανοντολμάδες)

3. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία βουτάμε τα ζεματισμένα κρεμμύδια σε κρύο νερό.

4. Όση ώρα περιμένουμε να κρυώσουν τα κρεμμύδια μας, μπορούμε να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε την γέμιση. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τρίβουμε την ντομάτα και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, προσθέτουμε  το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι.

5. Αφαιρούμε, ένα- ένα τα φύλλα των κρεμμυδιών και κρατάμε στην άκρη το εσωτερικό δηλαδή τις καρδιές που δεν μπορούν να γεμιστούν.



6. Ψιλοκόβουμε τις καρδιές των κρεμμυδιών και το ρύζι και τα προσθέτουμε στο μπολ της γέμισης. Τώρα που όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε για την γέμιση βρίσκονται στο μπολ  ανακατεύουμε καλά με τα χέρι μας.




7. Γεμίζουμε τα φύλλα ένα- ένα βάζοντας περίπου 1 κουταλιά της σούπας γέμιση ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε τα σουγάνια.  Τυλίγουμε σφιχτά τους κρεμμυδοντολμάδες και τους τοποθετούμε κυκλικά κι ακτινωτά, σε μια κατσαρόλα χωρίς να αφήσουμε κενά ενδιάμεσα, για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.






8. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν τα σουγάνια μας. Βράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, για 30-40 λεπτά. Extra tip: Κατά το βράσιμο μπορούμε να βάλουμε ένα πιάτο πάνω στα σουγάνια μέσα στην κατσαρόλα για να μην κουνιούνται




Πως σερβίρονται τα σουγάνια

 Τα σουγάνια στην παραδοσιακή συνταγή της Λέσβου σερβίρονται ζεστά με αυγολέμονο που μπορούμε να φτιάξουμε με τον γνωστό τρόπο μόλις βράσουν. Επίσης ταιριάζουν με γιαούρτι αν δεν σας αρέσει το αυγολέμονο.

 Αξίζει να αναφέρουμε πως τα σουγάνια δεν φτιάχνονται μόνο στη Λέσβο αλλά και στο Καστελοριζο. 
 Στο Καστελόριζο, τους κρεμμυδοντολμάδες τους λένε «σαλαντούρμαση» και διαφέρουν από τα σουγάνια της Λέσβου σε δύο σημαντικά σημεία. Αντί για ελαιόλαδο τους μαγειρεύουν με βούτυρο και δεν περιέχουν κύμινο.

Με αγάπη από Μυτιλήνη
lol mommy

Stay connected
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook 
Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή όλου ή μέρος του περιεχομένου και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την έγκρισή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου