DIY οδηγός με φωτογραφίες βήμα-βήμα για να φτιάξεις χειροποίητα κεριά

Σήμερα θα σας δείξω βήμα βήμα πως φτιάχνουμε χειροποίητα κεριά από παραφίνη στο σπίτι μας, θα διαβάσετε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε αλλά και πως να τα χρησιμοποιήσετε. 
Η κηροπλαστική θα σας προσφέρει ατελείωτες ώρες δημιουργίας και ευχαρίστησης  αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε όπως άλλωστε και κάθε άλλη  φτιάξτο μόνος σου κατασκευή.
 Θα ήθελα να σας πω πας όταν ξεκίνησα να φτιάχνω κεριά πριν αρκετά χρόνια, το internet δεν ήταν τόσο διαδεδομένο και έτσι η δική μου επιτυχία στα χειροποίητα κεριά ήρθε μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες αλλά και λάθη που μου έδειξαν τον σωστό τρόπο.
 Εσείς όμως σήμερα ακολουθήστε βήμα βήμα τον παρακάτω οδηγό χειροποίητων κεριών που σας έχω ετοιμάσει και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα από την αρχή! 
Υλικά που θα χρειαστείτε 

 • παραφίνη
 • καλούπι
 • χρώμα για κεριά
 • αρωματικό κεριών
 • σπορέλαιο
 • φιτίλι 
 • διάφορα διακοσμητικά
 • κατσαρόλα
 • ταψάκι
 • ξυλάκι από σουβλάκι
 • σεσουάρ μαλλιών
Πως θα τα φτιάξουμε
 1. Αρχικά θα χρειαστούμε χώρο, χρησιμοποιήστε τον πάγκο της κουζίνας σας ή ένα τραπέζι που να βρίσκετε κοντά στα μάτια του φούρνου. Καλύψτε το χώρο με αλουμινόχαρτο για να αποφύγετε τα ατυχήματα και το καθάρισμα.

2. Η παραφίνη πωλείται με το κιλό,  κόψτε ένα κομμάτι από την ποσότητα που αγοράσατε τοποθετήστε το στην κατσαρόλα (μετά δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα) και λιώστε το στο μάτι της κουζίνας περίπου στους 150 βαθμούς.


   ακατέργαστη παραφίνη


 3. Όταν θα έχει λιώσει ρίξτε μέσα λίγο από το χρώμα που θέλετε, το χρώμα για παραφίνη συνήθως είναι στο εμπόριο σε μορφή στερεής σταγόνας, και αρκεί μια μικρή ποσότητα. 


χειροποίητα κεριά
                             
 4. Για να μυρίζουν όμορφα τα κεριά σας όταν θα τα ανάβεται προσθέστε μερικές σταγόνες από το αρωματικό παραφίνης. Υπάρχουν αρκετά αρώματα όπως βανίλια, κανέλα, σιτρονέλα κ.α.

 5. Στην συνέχεια ρίχνουμε το ζεστό κερί όσο είναι ακόμη σε υγρή μορφή  σε ένα ταψάκι το οποίο θα πρέπει να είναι αντικολλητικό, λείο και μικρό σε διαστάσεις ( μικρά ταψάκια μιας χρήσης μας κάνουν)
Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να κρυώσει το υγρό και να αρχίσει να αποκτά και πάλι στερεή μορφή. Προσοχή όμως δεν πρέπει να το αφήσουμε να παγώσει εντελώς.

6. Με ένα μαχαίρι αρχίστε να χαράζεται το κερί σε ευθείες και κάθετες γραμμές σχηματίζοντας μικρά τετραγωνάκια, με αυτό τον τρόπο θα έχουμε φτιάξει κάτι σαν κέρινα παγάκια τα οποία θα  χρησιμοποιήσουμε στο εσωτερικό του κεριού μας και σαν διακοσμητικά 
Το κερί κρυώνει και αρχίζει να στερεοποιείτε απ' έξω προς τα μέσα έτσι η σωστή στιγμή για να αρχίζουμε να χαράζουμε είναι όταν δεν υπάρχει υγρό εσωτερικά και η παραφίνη είναι μαλακή. Μερικές συχνές δοκιμές χαράγματος θα μας δείξουν την σωστή στιγμή. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένο χρόνο γιατί παίζει ρόλο η εποχή και η θερμοκρασία του χώρου σας.

  Αφού έχουμε χαράξει την παραφίνη αφήνουμε μέσα στο ταψάκι να παγώσει και να πάρει και πάλι την αρχική της μορφή.
Για να γλιτώσετε χρόνο μπορείτε να  παραλείψετε τα βήματα 5 και 6 δηλαδή να μην φτιάξετε παγάκια και αντί αυτού να κόψετε με μαχαίρι κομμάτια παραφίνης ή κάποιο παλιό κερί ώστε να έχει και χρώμα 
 7. Τώρα τα κέρινα παγάκια μας είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το ταψάκι και τα τοποθετούμε ακανόνιστα μέσα στο καλούπι,αφού πρώτα  έχουμε αλείψει το εσωτερικό του καλουπιού με σπορέλαιο.
 Καλούπι μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο ή να χρησιμοποιήσετε διάφορα πράγματα που έχουν το σχήμα που θέλετε να έχει το κερί σας αρκεί το σκεύος να μην καίγεται.
  Μερικές ιδέες για καλούπια είναι άδεια πλαστικά βάζα, φόρμες σιλικόνης, και ότι άλλο σας αρέσει. 
"Εγώ έχω χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μπρίκι όπως βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω"

  8.Το επόμενο βήμα μας είναι η διακόσμηση του κεριού.
 Ο τρόπος είναι απλός βάζουμε τα διακοσμητικά μας ανάμεσα στα παγάκια ή τα κομμάτια παραφίνης και τα τοιχώματα του καλουπιού.  
 Τα αγαπημένα μου διακοσμητικά είναι τα ξύλα κανέλας και κόκκοι καφέ, επίσης μπορείτε να βάλετε ψεύτικα λουλούδια, πέρλες, αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, κοχύλια και ότι άλλο φανταστείτε.

χειροποίητα κεριά

  9.Τώρα θα πρέπει να γυρίσουμε στην κατσαρόλα μας και να λιώσουμε άλλη μια ποσότητα παραφίνης την οποία θα χρωματίσουμε με το τελικό χρώμα που θέλουμε να έχει το κερί μας. Αν θέλουμε να φαίνονται τα εσωτερικά κομμάτια κεριού (παγάκια) θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό χρώμα τώρα από αυτό που έχουν τα παγάκια μας ή μπορούμε να αφήσουμε την παραφίνη ως έχει για να βγει λευκό.
  Παίρνουμε το λιωμένο κερί και το ρίχνουμε μέσα στο καλούπι με τα παγάκια και τα διακοσμητικά για να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, αφήνουμε το κερί να κρυώσει.

πως να φτιάξω κεριά

 10. Προτού κρυώσει εντελώς, (όπως κάναμε στην αρχή με τα παγάκια) βάζουμε κάθετα στο μέσον το ξυλάκι από σουβλάκι και περιμένουμε να κρυώσει εντελώς.
  Αφαιρούμε το ξυλάκι και στην τρύπα που έχει δημιουργηθεί βάζουμε το φιτίλι, με αυτό τον τρόπο το φιτίλι θα είναι ίσιο και κάθετο. 
Όταν  ανάβουμε το κερί μας δεν θα πνίγεται η φλόγα στο κερί που λιώνει και δεν θα σβήνει. 
Επειδή τα φιτίλια είναι μαλακά σαν κλωστές για να καταφέρετε να τα βάλετε εύκολα βουτηχτέ τα σε λίγη ζεστή παραφίνη για να σκληρύνουν. 
Τέλος  η τρύπα θα είναι μεγαλύτερη προσθέστε λίγη ζεστή παραφίνη για να σταθεροποιήσετε το φιτίλι.

φυτιλι σε χειροποίητο κερί

 11. Έχει έρθει η ώρα να βγάλουμε το κερί από το καλούπι, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να το ξεκολλήσετε περιμετρικά και βάλτε το καλούπι με το κερί στην κατάψυξη για 5 λεπτά.
Μόλις το βγάλετε από το κατάψυξη γυρίστε το ανάποδα, χτυπήστε τον πάτο και βγήκε!
 Θα βγει πολύ εύκολα εφόσον έχουμε αλείψει το καλούπι με λάδι στην αρχή.
  
12. Τώρα θα διαπιστώσετε ότι τα διακοσμητικά σας δεν φαίνονται ολόκληρα, όπως ούτε τα κέρινα παγάκια, αυτό μπορείτε να το διορθώσετε εύκολα με ένα πιστολάκι μαλλιών, φέρτε το πιστολάκι στο σημείο που θέλετε, θα λιώσει το περίσσιο κερί και θα εμφανιστούν όλα τα διακοσμητικά σας.
πως φτιάχνω κεριά βημα βήμα

  Μπορείτε αν θέλετε να λιώσετε τα κεριά που έχετε ήδη στο σπίτι ή να ξανάχρησιμοποιήσετε την παραφίνη που σας περίσσεψε. 
Προσοχή όμως δεν θα πρέπει όμως να επαναλάβετε πολλές φορές να λιώνετε το ίδιο κερί γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς μέσα στην κατσαρόλα.
Δείτε επίσης στο lolmoms.gr "Πως ξανάφτιάχνουμε τα παλιά μας κεριά"
 Extra Tip!!! Στο βήμα Νο 6 αντί να χαράξετε την στερεή μεν αλλά ζεστή και μαλακή  παραφίνη στο ταψάκι σας, χρησιμοποιήστε κουπάτ για την κοπή της και θα έχετε φτιάξει μικρά αυτόνομα κεράκια στο σχήμα του κουπάτ.
 Μην επιχειρήσετε να ρίξετε το υγρό κερί κατευθείαν από την κατσαρόλα στο κουπάτ. Δεν θα πετύχει!!!  


Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα μπορούμε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας με τις δικές μας κέρινες δημιουργίες.
Καλή επιτυχία με όμορφες δημιουργίες σας εύχομαι και θα ήθελα να μου πείτε αν σας φαίνεται εύκολο. Μην διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε απορία έχετε.

Μερικές όμορφες δημιουργίες 


Stay connected
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook 


Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή όλου ή μέρος του περιεχομένου και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την έγκρισή μας.
Share To:

lol mommy

Το blog των lol mommies σας περιμένει να το ανακαλύψετε!Ταξιδέψτε μαζί μας, δείτε προτάσεις και κριτικές, γελάστε, συγκινηθείτε, ενημερωθείτε και δημιουργήστε με μια πιο lol ματιά!!!

Άφησε το σχόλιο σου :

2 comments so far,Add yours

Αν έχετε κάτι να μας πείτε και θέλετε όλοι οι αναγνώστες να διαβάσουν την γνώμη σας Σχολιάστε....