Search

Πως φτιάχνουμε χειροποίητα κεριά!

Βήμα-βήμα οδηγίες για την κατασκευή χειροποίητων κεριών


Σήμερα θα σας δείξω βήμα βήμα πως φτιάχνουμε χειροποίητα κεριά από παραφίνη στο σπίτι μας.
Θα δούμε όλα τα υλικά κηροπλαστικής που θα χρειαστείτε αλλά και πως να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε χειροποίητα κεριά


Η κηροπλαστική θα σας προσφέρει ατελείωτες ώρες δημιουργίας και ευχαρίστησης  αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε όπως άλλωστε και κάθε άλλη  φτιάξτο μόνος σου κατασκευή.

 Θα ήθελα να σας πω πως όταν ξεκίνησα να φτιάχνω κεριά πριν αρκετά χρόνια, το internet δεν ήταν τόσο διαδεδομένο και έτσι η δική μου επιτυχία στα χειροποίητα κεριά ήρθε μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες αλλά και λάθη που μου έδειξαν τον σωστό τρόπο.
 Εσείς όμως σήμερα ακολουθήστε βήμα βήμα τον παρακάτω οδηγό χειροποίητων κεριών που σας έχω ετοιμάσει και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα από την αρχή! 

Υλικά που θα χρειαστείτε 

 • παραφίνη
 • καλούπι
 • χρώμα για κεριά
 • αρωματικό κεριών
 • σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
 • φιτίλι 
 • διάφορα διακοσμητικά
 • κατσαρόλα
 • ταψάκι
 • ξυλάκι από σουβλάκι
 • σεσουάρ μαλλιών

Πως φτιάχνουμε χειροποίητα κεριά από παραφίνη

 Βήμα 1. Αρχικά θα χρειαστούμε χώρο, χρησιμοποιήστε τον πάγκο της κουζίνας σας ή ένα τραπέζι που να βρίσκετε κοντά στα μάτια του φούρνου. Καλύψτε το χώρο με αλουμινόχαρτο για να αποφύγετε τα ατυχήματα και το καθάρισμα.

Βήμα 2. Η παραφίνη πωλείται με το κιλό,  κόψτε ένα κομμάτι από την ποσότητα που αγοράσατε τοποθετήστε το στην κατσαρόλα (μετά δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα) και αρχίστε να λιώνετε την παραφίνη στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου στο μισό, ανάλογα την κουζίνα σας. Αν για παράδειγμα το μέγιστο είναι 9 βάλτε το μάτι στο 4 ή το 5


   ακατέργαστη παραφίνη

Χρωματισμός κεριού από παραφίνη

Βήμα 3. Όταν θα έχει λιώσει η παραφίνη ρίξτε μέσα λίγο από το χρώμα που θέλετε να έχει το κερί που θα φτιάξετε.
Το χρώμα για παραφίνη συνήθως είναι στο εμπόριο σε μορφή στερεής σταγόνας, και αρκεί μια μικρή ποσότητα για τον χρωματισμό της παραφίνης.


χειροποίητα κεριά

 Αρωματικά για  χειροποίητα κεριά                         

Βήμα 4. Για να μυρίζουν όμορφα τα κεριά σας όταν θα τα ανάβεται προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια ή το ειδικό αρωματικό έλαιο παραφίνης. Υπάρχουν αρκετά αρώματα όπως βανίλια, κανέλα, σιτρονέλα κ.α.Δημιουργούμε το εσωτερικό του κεριού με κομμάτια παραφίνης

Βήμα 5. Στην συνέχεια ρίχνουμε την λιωμένη παραφίνη δηλαδή το ζεστό κερί όσο είναι ακόμη σε υγρή μορφή  σε ένα ταψάκι το οποίο θα πρέπει να είναι αντικολλητικό, λείο και μικρό σε διαστάσεις (μικρά ταψάκια μιας χρήσης μας κάνουν)
Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να κρυώσει το υγρό κερί και να αρχίσει να αποκτά και πάλι στερεή μορφή. 

Προσοχή όμως δεν πρέπει να το αφήσουμε να παγώσει εντελώς.

Κέρινα παγάκια για το εσωτερικό του κεριού

Βήμα 6. Με ένα μαχαίρι αρχίστε να χαράζεται το κερί σε ευθείες και κάθετες γραμμές σχηματίζοντας μικρά τετραγωνάκια, με αυτό τον τρόπο θα έχουμε φτιάξει κάτι σαν κέρινα παγάκια τα οποία θα  χρησιμοποιήσουμε στο εσωτερικό του κεριού μας σαν βάση αλλά και σαν διακοσμητικά 
Το κερί κρυώνει και αρχίζει να στερεοποιείτε απ' έξω προς τα μέσα έτσι η σωστή στιγμή για να αρχίζουμε να χαράζουμε είναι όταν δεν υπάρχει υγρό εσωτερικά και η παραφίνη είναι ακόμη μαλακή. 

Μερικές συχνές δοκιμές χαράγματος θα μας δείξουν την σωστή στιγμή. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένο χρόνο γιατί παίζει ρόλο η εποχή και η θερμοκρασία του χώρου σας.

  Αφού έχουμε χαράξει την παραφίνη αφήνουμε μέσα στο ταψάκι να παγώσει και να πάρει και πάλι την αρχική της μορφή.
Για να γλιτώσετε χρόνο μπορείτε να  παραλείψετε τα βήματα 5 και 6 δηλαδή να μην φτιάξετε παγάκια και αντί αυτού να κόψετε με μαχαίρι κομμάτια παραφίνης ή κάποιο παλιό κερί αλλά μόνο σε περίπτωση δεν θέλετε κέρινα παγάκια για διακοσμητικά και προτιμάτε να βάλετε κάποιο άλλο διακοσμητικό 

Μην ξεχνάτε να μας κάνετε   στην σελίδα 
του lol moms στο facebook

Εσωτερικό μέρος  - βάση κεριού 

Βήμα 7. Αφού παγώσει η παραφίνη  τα κέρινα παγάκια μας είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το ταψάκι και τα τοποθετούμε ακανόνιστα μέσα στο καλούπι, αφού πρώτα  έχουμε αλείψει το εσωτερικό του καλουπιού με σπορέλαιο.


Αντικείμενα που μπορούν να γίνουν καλούπια

 Καλούπι μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο ή να χρησιμοποιήσετε διάφορα πράγματα που έχουν το σχήμα που θέλετε να έχει το κερί σας αρκεί το σκεύος να μην καίγεται.
  Μερικές ιδέες για καλούπια είναι άδεια πλαστικά μπουκάλια που έχετε κόψει,γυάλινα βάζα, φόρμες σιλικόνης, μεταλλικά κουτιά και ότι άλλο σας αρέσει. 

"Εγώ έχω χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μπρίκι όπως βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω"


Διακοσμητικά υλικά για χειροποίητα κεριά

 Βήμα 8.Το επόμενο βήμα μας είναι η διακόσμηση του κεριού.
 Ο τρόπος είναι απλός βάζουμε τα διακοσμητικά μας ανάμεσα στα κομμάτια παραφίνης (κέρινα παγάκια) και τα τοιχώματα του καλουπιού.  
 Τα αγαπημένα μου διακοσμητικά είναι τα ξυλάκια κανέλας, ο αστεροειδής γλυκάνισος και κόκκοι καφέ!
Άλλα διακοσμητικά υλικά για κεριά που μπορείτε να βάλετε είναι τα ακόλουθα

 • Ψεύτικα λουλούδια
 • Πέρλες
 • Αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού
 • Κοχύλια 
 • Βελανίδια
 • Χρυσόσκονη
 • και ότι άλλο φανταστείτε.

χειροποίητα κεριά


Γεμίζουμε το καλούπι με παραφίνη για να ολοκληρώσουμε το χειροποίητο κερί

Βήμα 9.Τώρα θα πρέπει να γυρίσουμε στην κατσαρόλα μας και να λιώσουμε άλλη μια ποσότητα παραφίνης την οποία θα χρωματίσουμε με το τελικό χρώμα που θέλουμε να έχει το κερί μας. 
Αν θέλουμε να φαίνονται τα εσωτερικά κομμάτια κεριού (παγάκια) θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό χρώμα τώρα από αυτό που έχουν τα παγάκια μας ή μπορούμε να αφήσουμε την παραφίνη ως έχει για να βγει λευκό.
  Παίρνουμε το λιωμένο κερί και το ρίχνουμε μέσα στο καλούπι με τα παγάκια και τα διακοσμητικά για να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.
Αφήνουμε το κερί να κρυώσει.

πως να φτιάξω κεριά

Προετοιμασία για να βάλουμε φιτίλι στο κερί

Βήμα 10. Προτού κρυώσει εντελώς η παραφίνη και γίνει σκληρή, (όπως κάναμε στην αρχή με τα παγάκια) βάζουμε ίσια κάθετα στο μέσον το ξυλάκι από σουβλάκι όσο δηλαδή είναι ακόμη μαλακή η παραφίνη γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να τρυπήσουμε το κερί. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο ακόμη.


Πως βάζουμε φιτίλι στο κερί  

Σειρά έχει το φιτίλι μας. Για να ανάβει το κερί χρειάζεται φιτίλι. Ακολουθήστε με προσοχή τις οδηγίες
Θα χρειαστούμε ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή μεταλλικό, ότι έχετε. 

1. Βάλτε το ξυλάκι ίσια κάθετα μέσα στο κερί όσο είναι ακόμη ζεστό.
Στην φωτογραφία παρακάτω βλέπετε δεξιά το κερί ακόμα ζεστό ενώ αριστερά έχει αρχίσει να παγώνει, τέλος στην κάτω εικόνα βλέπετε ότι έχω αφαιρέσει το ξυλάκι και στην θέση του έχω βάλει το φιτίλι. 
2. Περιμένουμε το κερί να αρχίσει να παγώνει πριν βγάλουμε το ξυλάκι. Προσοχή δεν θέλουμε να παγώσει εντελώς, βγάζουμε το ξυλάκι όσο το κερί μέσα στο καλούπι είναι ακόμη μαλακό αλλά όχι υγρό.

3. Μετράμε και κόβουμε το φιτίλι μεγαλύτερο από το ύψος που έχει το χειροποίητο κερί που φτιάχνουμε. 

Τα φιτίλι είναι μαλακό υλικό, ουσιαστικά είναι κλωστή που λυγίζει πολύ εύκολα! 

4. Βουτάμε το φιτίλι στο λιωμένο κερί στην κατσαρόλα που κρατήσαμε πριν στο βήμα 5.

Με αυτό τον τρόπο το φιτίλι θα κερώσει και θα γίνει σκληρό ώστε να μπορέσουμε να το βάλουμε εύκολα 

5. Βάζουμε το κερωμένο σκληρό φιτίλι στον κενό χώρο που έχει δημιουργηθεί από το ξυλάκι που βγάλαμε.

6. Τέλος  η τρύπα θα είναι μεγαλύτερη προσθέστε λίγη ζεστή παραφίνη για να σταθεροποιήσετε το φιτίλι.

Σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να βιαστείτε. Περιμένετε το κερί σας να πάρει την μορφή όπως την φωτογραφία δεξιά
Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει έτσι ακριβώς, είναι ο μόνο εύκολος τρόπος να μπει το φιτίλι κάθετε στο εσωτερικό του κεριού για να μην πνίγεται και σβήνει όταν θα το ανάβεται.


φυτιλι σε χειροποίητο κερί

 

Πως βγάζουμε το κερί από το καλούπι

Το χειροποίητο κερί μας είναι σχεδόν έτοιμο!

Βήμα 11. Μας μένει να ξεκαλουπώσουμε το κερί, κάτι που είναι ίσως και το πιο δύσκολο κομμάτι στην κηροπλαστική

Με την βοήθεια ενός μαχαιριού αλλά και του ηλιελαίου που είχαμε αλείψει στην αρχή το καλούπι μας, θα το κάνουμε εύκολα. Βάζουμε το μαχαίρι ανάμεσα στο κερί και τα τοιχώματα του καλουπιού όπως στην εικόνα και αρχίζουμε να ξεκολλάμε το κερί ελαφρά από το καλούπι.

Έπειτα τοποθετούμε το καλούπι με το κερί σε ένα μπολ με παγάκια και αφήνουμε για 5-10 λεπτά ή το βάζουμε στην κατάψυξη για 3 με 4 λεπτά όχι παραπάνω γιατί θα κάνει ρωγμές.
Με αυτό τον τρόπο το κερί θα βγει πάρα πολύ εύκολα από το καλούπι του!

Γυρνάμε ανάποδα, χτυπάμε ελαφρά τον πάτο του καλουπιού και βγάζουμε το χειροποίητο κερί που μόλις φτιάξαμε!


               Πως θα εμφανίσω τα διακοσμητικά στο κερί


Βήμα 12. Το κερί μου έχει απελευθερωθεί πλέον από το καλούπι του, αλλά τα διακοσμητικά δεν φαίνονται. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του περίσσιου κεριού που υπάρχει με αποτέλεσμα να μας κρύβει τα διακοσμητικά, δηλαδή τα κοχύλια στην περίπτωσή μας. όπως βλέπετε στην δεξιά εικόνα παραπάνω.

Θα διορθώσουμε το μικρό αυτό ατόπημα χρησιμοποιώντας ένα μαγικό εργαλείο.
Πιστολάκι για τα μαλλιά!!!

Μην ξεχνάτε να μας κάνετε   στην σελίδα 
του lol moms στο facebook


Ο ζεστός αέρας θα διώξει εύκολα το περίσσιο κερί πάνω από τα διακοσμητικά. Ένα μαχαίρι για ελαφρύ ξύσιμο - καθάρισμα θα βοηθήσει λιγάκι ακόμη την αφαίρεση του περίσσιου κεριού.

πως φτιάχνω κεριά βημα βήμα

Γυάλισμα χειροποίητου κεριού

Βήμα 13. Είμαστε πλέον στο τελικό στάδιο το κερί μας είναι έτοιμο, χρειάζεται μόνο λίγο γυάλισμα για να το τελειοποιήσουμε. Βουτάμε ένα βαμβάκι και πάλι σε ηλιέλαιο και αλείφουμε όλο το χειροποίητο κερί που μόλις φτιάξαμε.
Έξτρα tips και ιδέες

Μπορείτε αν θέλετε να λιώσετε τα κεριά που έχετε ήδη στο σπίτι ή να ξανάχρησιμοποιήσετε την παραφίνη που σας περίσσεψε. 
Προσοχή όμως δεν θα πρέπει όμως να επαναλάβετε πολλές φορές να λιώνετε το ίδιο κερί γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς μέσα στην κατσαρόλα.


Στο βήμα Νο 6 αντί να χαράξετε την στερεή μεν αλλά ζεστή και μαλακή  παραφίνη στο ταψάκι σας, χρησιμοποιήστε κουπάτ για την κοπή της και θα έχετε φτιάξει μικρά αυτόνομα κεράκια στο σχήμα του κουπάτ.

 Μην επιχειρήσετε να ρίξετε το υγρό κερί κατευθείαν από την κατσαρόλα στο κουπάτ. Δεν θα πετύχει!!!  

Δείτε επίσης στο lolmoms.gr "Πως ξαναφτιάχνουμε τα παλιά μας κεριά"

  


Καλή επιτυχία με όμορφες δημιουργίες σας εύχομαι και θα ήθελα να μου πείτε αν σας φαίνεται εύκολο. Μην διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε απορία έχετε.


Μερικές όμορφες δημιουργίες Stay connected
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook 


Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή όλου ή μέρος του περιεχομένου και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την έγκρισή μας.

4 σχόλια

 1. Κεριά έφτιαχνα μικρή τι μου θύμισες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΤΑΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ ΤΟ ΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΔΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΔΑΝ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΡΙ ΟΠΟΤΕ ΒΓΑΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ...... ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΜΕΤΑ ΟΧΙ ΜΕ ΚΑΥΤΟ ΚΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΑΦΕΝΟΣ ΕΞΑΤΜΙΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΥΤΟ ΚΑΡΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ....ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΕΡΙΝΕΣ ΜΠΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ....... ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΡΜΑ ΜΕΣΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ ..ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΡΑΖΕΤΕ ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ ΜΕ ΚΕΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΑΕΡΑΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ...ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΒΓΑΖΕΙ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ .... ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΙΛΙΟΥ ...ΧΟΝΤΡΟ ΚΕΡΙ ΧΟΝΤΡΟ ΦΥΤΙΛΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΔΕΝ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΓΟΥΒΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΙΩΜΕΝΟ ΚΕΡΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ ΑΠΛΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΑ ...ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΤΑΙ ΑΣΠΡΑ ΚΕΡΙΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑΤΕ ΣΤΕΤΙΝΗ Η ΣΤΕΑΡΙΝΗ ΚΑΤΑ ΑΛΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ...ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΕΥΚΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ ....ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΚΕΡΙΑ 'ΠΑΓΩΤΟ'' ΑΦΡΟΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑ.... ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΧΥΣΕΤΕ ΤΟ ΚΕΡΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ( ΔΙΑΦΑΝΟ) ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΞΕΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΧΡΩΜΑ ( ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΩΝΤΑΙ ΣΚΟΝΗ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΕΚΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΔΗΣΣΕΤΕ ΝΑ ΦΡΑΣΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΤΩ ...ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΟΥΝΗΜΑ .... ΑΠΛΑ ΟΤΑΒ ΒΑΖΕΤΕ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΛΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΠΟΙΑ ΛΑΘΑΚΙΑ ...ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ,,,ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΤΕ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή