Αρχική Μέρη και Δραστηριότητες Επίσκεψη στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί

Επίσκεψη στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί

by lol mommy

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί

Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί. Το μουσείο μετάξης στο Σουφλί είναι το μοναδικό στην Δυτική Ευρώπη και θα έλεγα ένα από τα μουσεία που αξίζει να επισκεφτείς.

Πρωτότυπα εκθέματα σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία, οδηγούν τον επισκέπτη βήμα προς βήμα σε ένα ταξίδι τόσο μοναδικό όσο και ίδιο το μετάξι.

Είσοδος στο μουσείο τέχνης μεταξιού στο Σουφλί

Μπαίνοντας στο μουσείο μία πανδαισία χρωμάτων ξυπνά τις αισθήσεις σου και σε προκαλεί να νιώσεις την απαλότητα των μεταξωτών υφασμάτων προστάζοντας τα χέρια σου για ένα άγγιγμα.

Όχι για ένα οποιοδήποτε άγγιγμα, κάθε άγγιγμα και ένα ταξίδι στο χρόνο σου δίνει να καταλάβεις τόσο την αξία του μεταξιού όσο και του χειροποίητου.

Φουλάρια, μαντήλια, γραβάτες, παρεό, κοσμήματα και τα ξακουστά Σουφλιώτικα εργόχειρα είναι στη διάθεσή σου.

mouseio-technhs-metaxiou-soufli

Δωρεάν ξενάγηση στο μουσείο τέχνης μεταξιού στο Σουφλί

Στο μουσείο τέχνης μεταξιού στο Σουφλί διεξάγεται 15λεπτη δωρεάν ξενάγηση όλες τις ώρες λειτουργίας του όπου μαθαίνεις όλη την διαδικασία της τέχνης του μεταξιού από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα μέχρι την ύφανση και πως αυτή διεξάγονταν.

mouseio-technhs-metaxiou-soufli

Στάδια της μεταξουργίας και οι Σουφλιώτισσες Μαστόρισσες

Τα στάδια της μεταξουργίας είναι πολλά και χρονοβόρα. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η Αναπίνιση, η διαδικασία κατά την οποία ξετυλίγεται η κλωστή από το κουκούλι και τυλίγεται σε ανέμες.

Τα κουκούλια τοποθετούνται σε ειδικές μικρές λεκάνες με ζεστό νερό 50 έως 60 βαθμούς Κελσίου για να διαλυθεί η μεταξόκολλα και να ξετυλιχθεί ευκολότερα η ίνα. Κάθε κουκούλι αποτελείτε από ένα νήμα με αρχή και τέλος, το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4χλμ.

mouseio-technhs-metaxiou-soufli

Μια δύσκολη δουλεία που έκαναν μόνο γυναίκες, οι Σουφλιώτισσες Μαστόρισσες.
Όχι για τις λεπτεπίλεπτες κινήσεις των γυναικείων χεριών αλλά για την υπομονή που χρειάζεται να καταφέρεις να ξετυλίξεις το κουκούλι και να το κάνεις νήμα.

mouseio-technhs-metaxiou-soufli
mouseio-technhs-metaxiou-soufli
mouseio-technhs-metaxiou-soufli

Εκθέματα στο μουσείο τέχνης μεταξιού στο Σουφλί

Μετά το τέλος της εκπαιδευτικής ξενάγησης συνεχίσαμε την περιήγησή μας ανάμεσα στα εκθέματα που τοποθετούνται σε δύο ορόφους.
Ανεβαίνοντας στον επάνω όροφο το πρώτο πράγμα που διακρίνει κανείς, είναι μια γωνιά ξεδιάντροπα όμορφη.

mouseio-technhs-metaxiou-soufli

Η τέχνη του Μπατίκ

Άλλη μία έκπληξη που με περίμενε ήταν το να δω στην Ελλάδα εργαλεία μπατίκ. Έως τώρα είχα συνδέσει την τεχνική του μπατίκ με την παράδοση της Ινδονησίας. Η τεχνική του μπατίκ είναι κάτι με το οποίο είχα ασχοληθεί παλιότερα και θα ήθελα πάρα πολύ να την μάθω.

Κάνοντας δεύτερες σκέψεις ακούγεται πολύ λογικό να είχαν επεκταθεί οι Σουφλιώτες στην τεχνική μπατίκ καθώς το μετάξι είναι το καταλληλότερο ύφασμα για την αντίστροφη ζωγραφική με κερί.

mouseio-technhs-metaxiou-soufli

mouseio-technhs-metaxiou-soufli

Χειροποίητες δημιουργίες από μετάξι

Αν είσαι λάτρης του χειροποίητου όπως εγώ θα εκτιμήσεις περισσότερο όλα αυτά που θα δεις και θα ακούσεις στο μουσείο τέχνης μεταξιού στο Σουφλί.

Η αξία του μεταξιού είναι γνωστή και η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων ξεκινώντας από τον δρόμο του μεταξιού για να φτάσει να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σαν ένα από τα ακριβότερα υφάσματα που προτιμούν τόσο ξένοι όσο και Έλληνες σχεδιαστές μόδας.

mouseio-technhs-metaxiou-soufli
Παρθένης Collection

Μερικές εικόνες από τα εκθέματα του μουσείου τέχνης μεταξιού στο Σουφλί

mouseio-technhs-metaxiou-soufli

mouseio-technhs-metaxiou-soufli

mouseio-technhs-metaxiou-soufli
mouseio-technhs-metaxiou-soufli

mouseio-technhs-metaxiou-soufli
mouseio-technhs-metaxiou-soufli

Ο Οίκος μεταξιού Τσιακίρη που εδώ και 60 χρόνια δραστηριοποιείται στην παραγωγή και επεξεργασία μετάξης στο Σουφλί δημιούργησε με πολύ αγάπη και μεράκι έναν μοναδικό πολυχώρο στο κέντρο της πόλης του Σουφλίου. Σκοπός του είναι να αναδείξει και να διασώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής στην Μεταξουργία.

Ταξίδεψε με το lol moms

Στο τελευταίο μας ταξίδι ο δρόμος μας έβγαλε στην Ανατολική Θράκη κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Στο lol moms έχεις ταξιδέψει μαζί μας στο χωριό του Αη Βασίλη στην Δράμα και έχεις κάνει Zip Line και Ιππασία στον Νέστο ποταμό.

Με αγάπη lol mommy

Δες επίσης

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

* Αποθήκευσε το όνομα μου για την επόμενη φορά που θα σχολιάσω

2 Σχόλια

lol mommy 29 Ιανουαρίου, 2019 - 4:39 πμ

Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη Ελένη!!!

Απάντηση
Ελένη B 28 Ιανουαρίου, 2019 - 9:25 πμ

Τρελαίνομαι για τέτοια μουσεία!!!

Απάντηση

Το lol moms χρησιμοποιεί μπισκοτάκια για να σε θυμάται και την επόμενη φορά. Ελπίζουμε ότι είσαι ok με αυτό. Αν πάλι όχι μπορείς να συνεχίσεις χωρίς αποδοχή Eίμαι OK Περισσότερα